Másképp látják a megcsalást a férfiak és a nők

16/12/15 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mindenki a maga értékrendje szerint dönti el, mit nevez megcsalásnak, viszont ez a téma még a kutatókat sem hagyja hidegen.

Archives of Sexual Behavior nemrég készült tanulmányában a kutatók David Frederick és Melissa Fales a nemi különbségekből fakadó féltékenység okait próbálták megérteni. Korábban más szakértők már készítettek erről egy felmérést, a kutatópáros ezt kezdte újra elemezni.

Kép: Pixabay

Akkor az derült ki, hogy a férfiak megcsalásnak nevezik azt, ha a partnerük szexuális kapcsolatot létesít egy másik férfival, akkor is ha nincs érzelmi kapcsolat. Ezzel szemben a nők az érzelmi megcsalást is súlyos hibának tartják, még akkor is ha a partnerük nem lépett szexuális viszonyba mással. A 2007-es kérdőívet összesen 63894 ember töltötte ki, így elég részletes és karakteres minta rajzolódott ki a témáról.

Frederick és Fales azonban arra jutott, hogy kiemel egy részt a 2007-es kutatásból - ezt itt:

Állj meg egy pillanatra, gondolj bele és mondd el, melyik fájna jobban, ha megtörténne: Kiderült, hogy a partnered, szexuális kapcsolatot folytat valakivel de még nem szeretett bele a másik félbe. Kiderült, a partnered beleszeretett valaki másba de még nem folytat szexuális kapcsolatot ezzel a személlyel.

Az akkori csoport tagjainak válaszait figyelembe, nemtől függetlenül a legtöbben azt állították, hogy ha a partner, szexuális kapcsolatot folytat valakivel de még nem szeretett bele a másik félbe az sokkal bosszantóbb és fájdalmasabb, mint az ellenkezője.

A kutatók szerint ebben a régi kérdőívben adott kérdésekre ma már másképp válaszolnának az emberek, másképp reagálnának. Szerintük akkor még másképp hatottak az emberekre a kulturális és ökológiai tényezők, hiszen ma már például egyre kevésbé "divat" hosszú társas kapcsolatban élni.

A téma még a szakértők szerint is bonyolult és úgy vélik egyértelműen az sem jelenthető ki, hogy egyénileg mitől félnek jobban a nők vagy a férfiak. Remélhetőleg hamarosan eg új felmérés erre is fény derít majd.