Már lefekvés előtt elrontod a jó alvás lehetőségét

18/01/12 péntek
ujnemzedek.hu
Mikor kell meginni az utolsó kávét? Hány óra után ne bambuljunk tovább a képernyő előtt? Most akkor ne együnk lefekvés előtt?

Arról már korábban is írtunk, hogy nagyon sok embert érint a rossz alvás és a kialvatlanáság. Pedig a szervezetünknek szüksége lenne arra, hogy kipihenjük magunkat: az alvás hozzájárul a megfelelő agyműködéshez,  a bőrünk regenerálódásához és szépségéhez sőt, még a szociális életünkre is kihat, ha fáradtak vagyunk. Azzal, hogy nem adunk időt magunknak, csak növeljük az alvásadósságunk, amit nem lehet letörleszteni. 

sleeping bed covers pillows arm hand
Forrás: Stocksnap

Hogy mit mondanak erre a szakértők? Azt, hogy rossz az "éjszakai rutinunk"! 

Hogy miért? Mert rengeteg olyan dolgot csinálunk, ami befolyásolja az alvásunkat, pontosabban az alvás minőségét. Meg is fogalmaztak pár dolgot, hogy mi az, amit megtehetünk, hogy javítsunk a helyzeten. 

1. Csökkentsük a koffeinbevitelüket!

A szakértők azt javasolják, hogy napi 400 mg-ra, vagy körülbelül két-három kávéra csökkentsük a koffeinmennyiségünket. Mindössze 1,5 csésze Starbucks 400 mg koffeint tartalmaz, miközben négy csésze McDonald's kávé tesz ki ugyanennyit. Hogy miért fontos ez? Mert a túl sok koffeinfogyasztás kockázatokkal jár, beleértve a migrénes fejfájást, az ingerlékenységet, a gyomorhurutot és az izomrángásokat is. A legjobb az lenne, ha délután már nem kávéznál, de a legfontosabb, hogy lefekvés előtt már egyáltalán ne fogyassz koffeines italt.  

2. Ne felejts el hidratálni!

Testünknek szüksége van a vízre és annak folyamatos pótlására. Ha nem iszunk elég folyadékot, garantáltan eljuthatunk percek alatt a fejfájáshoz, fáradtsághoz. A vízfogyasztás a bőrünk szempontjából is fontos, hiszen ettől lesz hidratáltabb. Ám a rossz alvás ezt a két dolgot ( vízfogyasztás, bőrregenerálódás) össze is tudja kapcsolni: A szem alatti sötét karikák megjelenése biztosan sokaknak ismerős, de tény az is, hogy a kialvatlanság elősegíti a bőr öregedését is. A kialvatlansághoz társuló stressz elősegíti a pattanások de még az ekcéma kialakulásást is. A bőr könnyebben kiszárad, a ráncok pedig elmélyülnek, a bőr fakóvá válik. 

3. Tarts szünetet! 

Sokan bámuljuk a monitort és a telefonunkat munka közben, aminek eredménye, hogy elfárad a szemünk. Ennek legismertebb tünete a szemviszketés, a szárazság érzete, homályos látás. Ezt a szakértők "digitális szemészeti szindrómának" hívják. Munka közben nem árt pár perc szünet, hogy felfrissüljenek az izmaink, a vérkeringésünk és a szemünk. Este, lefekvés előtt egy órával már ne pötyörésszük a telefonunkon. A kék fény, amely megvilágítja a képernyőnket, csökkenti a melatonin termelését , amely egy kulcsfontosságú hormon, amit agyunk használ, hogy elmondja testünknek: ideje aludni. 

4.  Az ágyad legyen mindig tiszta és friss!

Az ágyunk a bacik és különböző gombák "botanikus kertje" lehet, ha nem figyelünk rá kellő módon. Philip Tierno mikorbiológus mesélt a Business Insidernek arról, hogy rengeteg dologgal "szennyezzük akaratlanul" az ágyneműnket állati szőr, pollen, ruhaszöszök, por... rengeteg apró dolgot hurzolunk be  apárnák közé. Így azt javasolja hetente egyszer takarítsuk át az ágyunk és mindig húzzunk rendszeresen új ágyneműt.

Korábban már írtunk néhány megoldást arra, hogy pihenhetnéd ki magad:

Számtalan dolog miatt forgolódhatunk éjszakánként és talán még oviban bejött a bárányok számolgatása, mostanra kicsit több kell ahhoz, hogy álomba szenderüljünk. Egy stresszes időszak csúnyán megkeserítheti az éjszakáinkat is, a felgyülemlő feszültség miatt csak nagyon nehezen tudunk elaludni. Ugye mindenkinek ismerős a helyzet, mikor a sötétben fekve az ablakon beszűrődő fényeket vagy a tv piros gombját bámulva azon kattogunk, hogy ha most nem alszunk el, akkor reggel marhára fáradtan fogunk ébredni? Ha nagyon nem megy az alvás, olvasd el, milyen tippek segíthetnek neked. Ha ezek után sem javul a helyzet, akkor irány a doki!