Ma van a Magyar Fotográfia Napja

20/08/29 szombat
1839 január 7-én mutatták be a dagerrotípiát, mely egycsapásra megváltoztatta a világot. Rá másfél évvel 1840 augusztus 29-én elkészítették az első fényképet Magyarországon.

A Párizsban bemutatott korszakalkotó felfedezés híre Magyarországra 1839 február 2-án ért el. Aznap számolt be az eseményről a Hasznos Mulatságok című ismeretterjesztő folyóirat. Az eljárás részletei azonban ekkor még ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt. A nagy leleplezésre 1839 augusztus 19-én került sor, amikor a – szabadalmat időközben megvásárló – francia állam közkincsé tette azokat.

A Hasznos Mulatságok szeptember 4-én ismét ír a találmányról, ekkor már annak mikéntjét is ismertetve. 1840 elején megjelenik Zimmermann Jakab, a dagerrotípia folyamatát bemutató kézikönyve. Július 1-én pedig, a Pesti Kiállítás keretében első alkalommál láthatott dagerrotípiákat a magyar közönség.


Az egyik leghíresebb magyar fénykép. Robert Capa: A milicista halála (Forrás: maimanohaz.blog.hu)

Majd a nyár végén el is érünk a nagy naphoz, amikor Vállas Antal matematikus a Magyar Tudós Társaság ülésén bemutatta a dagerrotípia folyamatát, majd fényképet készített a Dunáról és a Budai Várról. Ez volt az első dokumentált alkalom, hogy valaki Magyarországon fényképet készített.

Az ezt követő évtizedekben számos kiváló magyar fotós tett szert világhírre, köztük Robert Capa vagyis Friedmann Endre, André Kertész, Moholy Nagy László, Munkácsi Márton, Halász Gyula, Lóránt István, Petzval József és Máté Bence. Mindez pedig azon a bizonyos augusztusi napon vette kezdetét, ezért 2003 óta a mai napon ünnepeljük a Magyar Fotográfia Napját.