Lustaság. Vagy mégsem?

19/01/25 péntek
ujnemzedek.hu
A jelenség mindenképpen létezik. De mi van akkor, ha a lustaság álcája mögött valamilyen „komoly” indok húzódik meg?

Abban alighanem egyetértünk, hogy alapvetően tevékenyek vagyunk. Dolgozunk, teszünk-veszünk, játszunk, túrázunk, stb. Mivel azonban intelligens lények vagyunk, nem szívesen foglalkozunk felesleges, vagy akár csak látszólag felesleges dolgokkal (gondoljunk csak a várakozásra a dugóban).

Lustaság vagy valami más?

Ha nincs semmilyen célja annak, hogy valamit megcsináljunk, akkor azt jó eséllyel nem is fogjuk megcsinálni. Nem igaz? De nem csak ilyen helyzetekben maradunk tétlenek. Sokszor előfordul például, hogy valaki jelentkezik egy állásra, de amikor kellen mégsem megy el az interjúra, vagy oldja meg a kapott próbafeladatot. Ez lustaság volna?

Akár még az is lehet. Azonban ennek oka néhány esetben szimplán az, hogy az illető egyszerűen tart a kudarctól. Előre elkönyveli magában, hogy „úgysem engem választanak majd” és inkább nem él a lehetőséggel, mint hogy az egyébként is alacsony önbizalmán újabb csorba essen.

Szintén előforduló jelenség – pedig talán el sem hinnénk –, hogy valaki a túlzott sikertől tart. Tényleg. Ez zömében olyan helyzetekben fordul elő, amikor valakit előléptetnek, vagy kitüntetnek és az illető annak elkerülése miatt, hogy az ő fejlődése miatt majd irigyek lesznek rá, és megromlik a kapcsolata a többiekkel, inkább a „békességet választja” és nem él a lehetőséggel.


Fotó: Pixabay

Szumma

Ez a két – talán kicsit végletes – példa jól szemlélteti, hogy a lustaság kapcsán „sem minden az, aminek látszik” és hibát követünk el, ha megbélyegezzük a másikat. Hiszen mi sem egyszerűbb, mint korholni a másikat, hogy „már megint nem csinál semmit”, nem igaz?

Ne essünk ebbe a hibába – és persze abba se, hogy „támogatjuk” valaki önpusztító életmódját, csak azért, mert segítenénk neki –. Próbáljuk meg felderíteni, hogy mi lehet a gond valódi forrása, és ha nem tudjuk, forduljunk szakember segítségéhez. Hiszen egy dolog biztos: a folyamatos leszidás senkinek sem segít abban, hogy összeszedje magát.

Forrás: mipszi