Letartóztatták a Kék Bálna kitalálóját

17/06/13 kedd
ujnemzedek.hu
26 éves, orosz postát vállalta magára, hogy ő találta ki és indította el a játékot, ha egyáltalán létezik a játék.

Akkor írtunk először a Kék Bálnáról, amikor Romániában figyelmeztetést adtak ki a hatóságok az öngyilkosságra buzdító internetes mozgalom miatt. A hatóság felvilágosító kampányba kezdett, amelynek szlogenje: "A virtuális barátságok halálosak lehetnek". Korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy mit lehet akkor tudni a programról.

Persze, hogy közben mások is felkapták a fejüket a lájkmágnes témára - egy dologra senki sem gondolt, hogy vajon mi van akkor, ha ez egész egy büdös nagy hoax? A bulvárhírek maradtak bulvárhírek - a Blikk például arról tudósít, hogy magyar tinédzserek kisebb csoportja, szüleik együttműködésével lelki elsősegélyt ad a talajt vesztett fiatalok számára. Az önkéntesek a közösségi hálón próbálják lebeszélni a gyerekeket a csatlakozásról. Ám talán a népszerű, Facebookon is működő töritanár, Jocó bácsi az első, aki konkrét ellenkampányt indított a Kék Bálnával szemben. A lényeg, hogy ő is feladatok teljesítését kéri - ezek azonban nemhogy kárt nem okoznak, de még másoknak is örömet okozhatnak. A Zöld Elefánt kihívásról, itt olvashatsz többet. 

Mi a helyzet most?

Ilya Sidorov
Forrás: EAST2WESTNEWS

Egy orosz postás, a 26 éves Ilja Sidorov bevallotta: ő találta ki a Kék Bálna nevű játékot, amiben különböző feladatokat kellett végrehajtani a játékosoknak, és ami állítólag 32 tinédzser halálát okozta azzal, hogy öngyilkosságba kergette őket. 

Ilja Sidorovhoz a rendőrség egy 13 éves lányon keresztül jutotott el. A fiatal lány egy vonat elé akarta vetni magát, de az utolsó pillanatban sikerült megmentenie az életét. A rendőrök házkutatást tartottak a férfinél: 5 telefont, táblagépet és több tucat SIM-kártyát találtak az ingatlanjában.

Sidorov megtört a vallatása során: beismerte, hogy ő az egyik fő adminisztrátora az öngyilkos játéknak, valamit ő találta ki és üzemeltette azt. A büntetés nem tűnik túl nagynak: mivel nem ő maga végzett közvetlenül az áldozataival, a legrosszabb esetben is csak 5 évet kaphat a börtönben.

Forrás: telegraphindependent