Lehet repetázni? - top 15 iskolai menzakaja

17/03/10 péntek
ujnemzedek.hu
44 település 298 osztályának 7500 gyereke nem tévedhet.

Kiderült, hogy nem is olyan finnyásak az általános iskolások, ha az iskolai kajálásról van szó. Tetszik nekik az új felállás, amiben kevesebb sót, cukrot és zsírt kapnak, de több zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonából készült termék és tejtermék kerül az asztalra. Az ezt alátámasztó kutatásról a cikk második felében olvashatsz, de előbb jöjjenek a legmenőbb menzakaják

A tavaly novemberben indult "Élj könnyebben!" kampányban az általános iskolás osztályok segítségével keresték a top 50 menzaételt. Itt vannak az eredmények 44 település 298 osztályának 7500 gyerekének szavazatai alapján. 

A menzák Maradonája: hansági gulyásleves és sajtos spagó (kép: merőkanál.hu)

A top 5 leves:

hansági gulyásleves

húsleves

erdei gyümölcsleves

csontleves grízgaluskával

zellerkrémelves

A top 5 főétel:

sajtos spagetti

főtt hús meggymártással

gyros-fűszeres csirkecsíkok

grill csirkecombfilé kuszkusszal

lapcsánkás sertéskaraj rizzsel

A top 5 desszert:

mézes kocka

piskóta joghurtöntettel,

mézes, gyümölcsös túrókrém

túrógombóc

aranygaluska

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által életre hívott "Élj könnyebben!" kampány díjátadó ünnepségét március 9-én tartották. A programmal ahhoz szerettek volna hozzájárulni, hogy a gyermekek, a szülők és a pedagógusok is megértsék, a közétkeztetés megreformálása jó célokat szolgál, és ami egészséges az lehet finom is.

77%-nak bejön a menza

Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója egy a témában készült jelentést ismertetve a rendezvényen elmondta, az 500-500 fős szülők és gyerekek megkérdezésén alapuló felmérésből kiderült, hogy a tanulók 15 százaléka nagyon jóként, 62 százaléka pedig jóként jellemezte az iskolai ebédet. A menzával elégedetlen, vagy kevésbé elégedett válaszadók leginkább a szűkös választékot és azt kifogásolták, hogy az ételek íztelenek.

A nem menzán étkező gyerekek szülei a közétkeztetéstől való távolmaradást elsősorban azzal magyarázták, hogy gyermekük diétás étkezésre szorul (12 százalék) vagy nem szereti a menzán felszolgált ételeket (27 százalék).

A vizsgálat szerint a szülők többsége, 88 százaléka soha nem élt panasszal a menzával kapcsolatban. A közétkeztetési tapasztalatokról a szülők 19 százalékát rendszeresen megkérdezik, 60 százalékuknak módjukban áll visszajelzést adni a pedagógusnak, 27 százaléknak pedig nincs ilyen lehetősége. A gyerekek esetében fordított arányokkal találkozunk, 64 százalékukat nem kérdezik meg ebben a kérdésben. A felmérés megállapította, hogy a gyerekek többsége otthon reggelizik, többnyire visz magával valamilyen uzsonnát, és nem vásárol büfében - ismertette a kutatási igazgató.

(mti)