Lehet, hogy nem is jó neked a két hét szabi

17/07/13 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egész évben a nyarat várjuk, hogy hosszabb időre el tudjunk utazni. Vannak, akik ilyenkor veszik ki az éves szabadságukat és 2-3 hétre is kivonják magukat a forgalomból. Egy kutatás azonban azt állítja, hogy nem éri meg a többhetes kiruccanás, mert az agyunk úgy sem fog rá emlékezni. Naa, ne már!

Forrás: Stocksnap

Daniel Kahneman pszichológus szerint a rövidebb vakációk is ugyan olyan pihentetők és élménydúsak, mint a hosszabb nyaralások.

Hogy miért? 

Viselkedést vizsgáló kutatások szerint, már jó előre a fejünkben kattog, hogy milyen lesz az utazás, bennünk van a várakozás, majd miután hazatértünk onnan, tele vagyunk élményekkel és nem győzzük őket mesélni. Kahneman hasonló kutatásai során arra jutott, hogy két típusú ember van: a tapasztaló és az emlékező. A tapasztaló a mának él, az emlélező pedig szeret visszatekinteni az életére.

Miért fontos ez és, hogy jön egyáltalán a nyaraláshoz?

Ez befolyásolhatja, hogy milyen típusú nyaralás való nekünk.

Forrás: Stocksnap

Ha tapasztaló énünk boldogságszintjét akarjuk kimaxolni, tervezzünk hosszú vakációt, mivel az ilyen személyiségeknek több időre van szüksége, hogy kipihenjék a streszt. Pesze eszükbe se jusson dolgozni, mert akkor csak maguk alatt vágják a fát. Hogy mi történik az agyaddal, miközben nyaralsz? Erről itt olvashatsz. 

Ha emlékező énünket akarjuk boldoggá tenni, akkor elég elsz egy rövidebb, egy hetes pihenés is, hiszen az ilyen típusú személyeknek inkább az élmények fontosak, mintsem a hosszú pihenés. Őket a közös cselekvések, a társaság tölti fel. 

Forrás: Stocksnap

Gondolj bele

Ha egy emlékező figura elmenne egy több hetes nyaralásra, annyi dolog történne vele, hogy a felére nem emlékezne. Azon kattogna, hogy mi volt még? Teljesen elveszlene az élmény érzése, az apró részletek pedig elvesznének a memóriájában. Bezzeg ha csak egy pár napra meg, minden részletet fel tud magában idézni, újra át tudja élni a felidézett képeket.

Mi a tanulság?

Nem feltétlenül kell hosszú utazásokat betervezni, hogy kikapcsolódjunk, olykor itt is érvényes lehet a "kevesebb, néha több" elve. Persze ez nagyon sok tényezőtől függ, például, hogy milyen munkát végez az ember, mennyire fárad el benne, milyen életmódot folytat és egyáltalán, hány nap lazítás után képes új erővel visszaszállni a mókuskerékbe.

Forrás: businessinsider