Kutyás kisokos - erre figyelj, ha kertben vagy lakásban tartod a kedvenced

18/09/14 péntek
ujnemzedek.hu
Készen állsz egy 10-15 évre szóló kalandra? Ha határozott igen a válasz - akkor isten hozott a kutyatartók táborában! :-)

Rengeteg örömet ad a kutyás élet, de légy tisztában a felelősséggel és az embert próbáló pillanatokkal. Összeszedtük, hogy mire kell figyelned felelős kutyatartóként, ha lakásban vagy kertben fogod tartani az imádott kedvenced.

Most pedig vegyük sorra részletesen, mik egy kutya alapvető igényei.

Megfelelő élettér

Mit jelent kutya esetében a megfelelő élettér? Nyilván más lakásban vagy kertben, és más egy yorkie vagy egy magyar vizsla esetében. De egyes számú alapszabály, hogy elolvasod a fajtajellegeket. Így világos lesz, mekkora a különböző kutyafajták mozgásigénye, mik a fajtaspecifikus betegségek, speciális ápolási teendők egy-egy fajta esetében. Így van mihez viszonyítani, amikor a megfelelő körülmények megteremtéséről beszélünk. Később részletesen is megtárgyaljuk, mit is jelentenek ezek a szempontok a kert, illetve lakás esetében.

Saját kuckó

Szorosan a fentiekhez kapcsolódik, hogy a kutyádnak nem csak térre van szüksége, hanem egy saját kis helyre is, ahová elvonulhat. Mikor és miért van szüksége a kutyusunknak saját helyre?

1. Ha nem tudod magaddal vinni és otthon egyedül kuksol egész nap - legyen egy hely, ami csak az övé.

2. Ahova elküldheted, amikor rosszat csinált és a szőnyegre pisilt a pelenka helyett, vagy a kedvenc futócipőd sarkát rágta szét.

3. Etetéskor szoktassuk egy helyre, hogy ne legyen csontdarabokkal tele a kert (vagy akár a lakás).

Élelem és víz

Nyilván te is szeretnéd megadni a legjobbat a kutyádnak. Mivel érdemes etetned, hogy egészséges és boldog négylábú legyen? A legjobb, ha a fajtájának megfelelő száraz- és konzerveledelt választod. Ha azonban magad akarod főzni a kutyád számára az ennivalót, fontos, hogy az tartalmazzon minden szükséges vitamint, ásványi anyagot, amire kedvencednek szüksége van. A főtt hús, főtt rizs (vagy más gabona) és némi főtt zöldség keveréke tartalmaz minden létfontosságú elemet.

Fontos, hogy naponta kétszer adj neki enni, de az kevésbé lényeges, hogy ez minden nap ugyanakkor történjen. Meleg időben viszont célszerű kora reggel és este etetni, amikor kicsit hűvösebb van, mert a nagy hőségben ő sem kívánja az ételt.

De mi az, ami még az ételnél is fontosabb? Igen, a víz! Mivel a kutyák a szomjúságot nagyon rosszul viselik gondoskodj róla, hogy mindig legyen elég vize. Akár több edényben is tehetsz ki vizet, és lehetőleg olyan tálkában, amit nem tud felborítani.

Mozgás és játék


Fotó: Kenney Badboy, Unslpash

A kutya méretétől, fajtája sajátosságaitól és jellemétől is függ, hogy mennyi mozgásra, szabadságra van szüksége. Vegyük például a francia bulldogot. Ha olyan kutyát szeretnél, amivel hosszú túrákra mehetsz, akkor nem ő a megfelelő társ neked, ha azonban egy irtó cuki, játékos, gyerekbarát, lakásban is tartható ebre vágysz, akkor tökéletes választás!

Tehát légy tisztában kutyád igényeivel és alaptulajdonságaival, és ennek tudatában dönts, különben könnyen kellemetlen meglepetést okozhat. Mindkettőtöknek.

Vannak azonban általános dolgok, amiket minden ebről elmondhatunk:

  • Lehetőleg minden nap mozduljatok ki a lakásból, vagy a megszokott környezetéből. Neki is szüksége van az új ingerekre, akárcsak neked!
  • Ha hazaérsz, akkor foglalkozz vele, játsszatok közösen, hiszen egész nap otthon kuksolt, és csak erre várt. Vagyis készülj fel lélekben, hogy nem zárhatod be egész napra, hogy aztán éjfélkor hazaesve bezuhanj az ágyba. Nem-nem, egy kutyával ennek az életnek vége. Ha kutyát vállalsz, akkor időben haza kell érned, hogy megsétáltasd, és időt szánj a közös sétára, játékra, különben kedvetlen és szomorú lesz.

Egészség

Állatoknál pont ugyanazok az alapszabályok érvényesek, amik az embereknél. Miket is hallottál a szüleidtől, vagy orvosoktól? Megelőzés, helyes táplálkozás, csupa tök unalmas dolog… Nos nem annyira, mert ha nem figyelsz oda a kutyádra (és persze magadra…), akkor hurcolhatod orvostól orvosig, ami még kevésbé mókás. Mire is kell akkor odafigyelni?

  • Oltás: természetesen amint lehet, az összes kötelező oltást meg kell kapnia
  • Féregirtás: ez kölykök esetében gyakrabban szükséges, mint a kifejlett kutyák esetében
  • Kullancsok: erre is nagy figyelmet kell fordítani, mert akár halálos betegséget is hordozhatnak. Általános tévhit, hogy csak nyáron jelentenek veszélyt - hát nem! Mivel kedvenceink szeretnek minden bozótba, susnyásba bemenni, fontos a kullancs ellen egész évben védekezni. Ha mégis kullancsot találsz a kutyádban, akkor azt mielőbb távolítsd el. A fejéhez közel megfogva az óramutató járásával ellentétesen csavard és húzd ki – ez pusztakézzel is lehetséges, de speciális csipeszt is használhatsz. Ha félsz ettől a művelettől, akkor viszont minél előbb vidd el állatorvoshoz a kutyust.

De általánosságban is igaz, hogy ha a kutyád megbetegszik, akkor azonnal vidd orvoshoz, hogy mielőbb megfelelő kezelést kaphasson.

Kutya tartása a kertben - biztonság, kerítés, kutyakennel

Ha kertes házban laksz, akkor hurrá, megúsztad a napi két-háromszori sétáltatást! Vagy mégsem? Ha szeretnéd a kert rendjét és tisztaságát, valamint kutyád boldogságát megőrizni, akkor mégiscsak célszerű elvinni sétálni. Számára ugyanis nagyon fontos ez a közös program, és hidd el, neked is az lesz.

Ha kutyád főleg a kertben lesz, akkor a kerítés legyen erős, és ne legyenek rajta lyukak, amin keresztül megszökhet. Ugye nem szeretnél a szomszéd néninek magyarázkodni naponta? És a szomszéd néni még mindig jobb, mintha elszökne.

Ha kedvenced a nap nagy részét itt fogja tölteni, akkor fontos, hogy legyen egy saját helye, ahová elvonulhat. Ez lehet egy kutyaház vagy egy neki kialakított kis kuckó a terasz alatt, a lényeg, hogy biztonságot, egyedüllétet biztosítson neki, és csak az övé legyen.

Bizonyos esetekben jó szolgálatot tehet egy kutyakennel is, ami egy rácsokból és esetenként oldalfalakból és talapzatból álló ketrec. Fontos megjegyezni, ez nem arra való, hogy a kutya egész életét itt töltse, csak időszakosan zárjuk ide be, amikor tényleg szükséges. Ilyen esetek lehetnek például, ha látogatók érkeznek, akik nem szeretik a kutyákat, vagy félnek tőlük.

A kutyakennel méretét az eb mérete és az itt töltött idő hosszúsága is befolyásolják, úgyhogy ezek mentén válaszd ki a megfelelőt. Vagyis ha be kell zárnod arra az időre, amíg dolgozol, akkor nagy kennelt építtess, amiben futkározni is lesz helye. Ilyenkor gondolj arra is, hogy mi lesz, ha süt a nap, vagy esik az eső. Te se szeretsz a napon perzselődni, vagy megázni - na, ő se szeret. A kennel legyen tehát fedett, árnyékos helyen, és jó, ha van benne egy kutyaház is. Persze ne felejts el neki elég ételt és italt is adni, amíg távol vagy.

Gondolj a télre is! Ha egész évben kint tartod a kutyád, akkor gondoskodj arról, hogy valahol fel tudjon melegedni. Ez lehet egy kutyaház, amit meleg pokrócokkal teszel lakályosabbá, vagy beengedheted, szükség esetén be is zárhatod a garázsba is. Figyelj arra, hogy hagyd nyitva egy kicsit az ablakot, és alakíts ki neki egy kis kuckót. Egy szendvicspanel garázs remekül szigetel, és egy kis fűtés is fel tudja melegíteni, de ha a ez nem megoldott, akkor a nagy mínuszokban jól jöhet itt is a pokróc.

Kutya tartása lakásban - avagy szőr mindenhol

Sokan azért nem mernek kutyát vállalni, mert akárhányszor elkezdenek vágyakozni egy négylábú társra, azonnal megjelenik lelki szemeik előtt a vastagon összeszőrözött kanapé képe is. Nos, lakásban valóban igényel némi odafigyelést, hogy ne egy kutyaólra hasonlítson az otthonod, de azért nem lehetetlen a dolog. Célszerű rendszeresen - vedlési időszakban még gyakrabban - átfésülni, kefélni a szőrét, így kevesebb jut majd a kanapéra.

A fürdetés csökkenti a jellegzetes kutyaszagot, de azért ne vidd túlzásba. Ja, és ne a saját tusfürdőddel ess neki, vannak kifejezetten kutyáknak kifejlesztett kutyasamponok.


Autri Taheri, Unsplash

A sétáról visszatérve pedig töröld meg a sáros tappancsait, így nem hordja majd szét a lakásban a túra maradványait.

Kutyával élni nem feltétlen egyszerű, de határozottan mozgalmas, vidám. Ha pedig egyszer összeszoktok, akkor egy életre szóló barát válik belőle.

Fotók: Pixabay