Közzétették a középiskolai felvételik javítókulcsait!

20/01/22 szerda
ujnemzedek.hu
Január 18-án zajlottak le a gimnáziumi felvételik, amelyeken országszerte több ezer diák vett részt. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumba, valamint kilencedik évfolyamba jelentkező tanulók központilag megadott feladatsorokat írtak.

Ez alól csak azok jelentettek kivételt, akik olyan intézményekbe jelentkeztek, ahol a vizsga megírása nem számított felvételi követelménynek (ezeken az iskolákban jellemzően a korábban megszerzett jegyeket veszik figyelembe)

Az Oktatási Hivatal azóta közzétette a felvételi feladatsorokat, illetve azok megoldókulcsait, mind matematikából, mind magyar nyelv tantárgyból. A felvételizőknek kétszer 45 perc állt rendelkezésére a kérdések megválaszolására. A feladatokat – ügyelve az esélyegyenlőségre – az adott korosztályok tanulmányi követelményeihez igazították. Ez különösen fontos, hiszen ahogy Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a Klubrádiónak adott interjújában fogalmazott: „Sokan lényegében már egyetemi felvételijüket írják, mert majdani középiskolájuktól függ, hogyan tudnak tovább menni.”

Sok diák számára azonban a megpróbáltatások még nem értek véget. Január 23-án tartják a pótfelvételiket – természetesen új feladatsorokkal – azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudtak részt venni a 18-i írásbeliken. Több intézményben szóbeli vizsgákra is számíthatnak a nebulók, igaz csak ott, ahol a törvényi szabályozás ezt engedi. A köznevelési törvény szerint csak központi írásbeli vizsga mellett, illetve csak abban az esetben szervezhető szóbeli felvételi, amennyiben azt megelőző három év átlagában a jelentkezők száma több mint kétszeresen meghaladja a felvehető tanulók számát. Fontos megjegyezni, hogy a szóbelik már nem központi feladatok alapján történnek, az intézmények maguk szabhatják meg a követelményeket.

A 18-i feladatsorokat és megoldásaikat ezen a linken találja.