Közvéleményt kutattak ott, ahová még a király is gyalog jár

17/02/17 péntek
ujnemzedek.hu
Hetente tisztítjuk a WC-t. 10 magyarból egy viszont elmulasztja a kézmosást, na, hát tudod, az után. Ami nem kis dolog.

Hiánypótló felmérést készített az egyik fertőtlenítőmárka megbízásából a Kutatópont a magyar lakosság otthoni higiéniai szokásairól. Igyekszünk viszonylag kevés szóviccel tisztába tenni a dolgot: a megkérdezettek 97 százaléka használ otthonában WC-kefét, 91 százalékuk pedig mindig kezet mos otthon WC-használat után. Nagyobb arányban vannak az észak-magyarországi régióban élők között azok, akik csak székelés után mosnak kezet, vizelés után ezt nem tartják annyira fontosnak. A válaszadók háromnegyede folyékony szappannal, míg egyharmaduk hagyományos szappannal szokott kezet mosni.

Na, de itt van minden infó:

A megkérdezett férfiak közel kétharmada állítása szerint állva vizel, míg bő egyharmaduk ülve. A dél-dunántúli régióban azonban magasabb az ülve vizelő férfiak aránya. Vizelésre a magyarok túlnyomó többsége csak 1-2 percet fordít az életéből alkalmanként, míg székelés esetén a legtöbben 3-5 percre csukják magukra a WC-ajtót – derül ki a kutatásból.

„Bár a vizelettel általában nem távozik kórokozó vagy baktérium, célszerű, hogy a vizelet a WC-csészébe jusson, és ne mellé. Ezért otthon szerencsésebb az ülve vizelés, ugyanakkor nyilvános helyen, amelynek higiéniájáról nem győződtünk meg, a férfiak a piszoár használatával elkerülhetik a közvetlen érintkezést a deszkával" – mondja Dr. Ócsai Lajos. 

Ahogy az origo.hu is írja: a válaszadók több mint kétharmada nem végez egyéb tevékenységet, miközben a WC-n időzik. Azok közül, akik egyszerre több dologra is képesek a WC-n ülve, a legnagyobb arányban újságot olvasnak (51%), amit az elektronikus eszközön történő olvasás követ (44%). Az Észak-Alföldön élőknél az újság- és könyvolvasási kedv is magas, arányaiban a legtöbben a városokban élők választják az okoseszközöket a WC-n töltött idő alternatív tartalommal történő kitöltésére.

Bármilyen tárgy szállítása a WC és a többi helyiség között azzal jár, hogy a tárggyal együtt kivisszük a WC mikroflóráját is. Így az a könyv, amely a WC után a hálószobában vagy a konyhában is megfordul, nem csak a legnemesebb kultúrát terjeszti. „A WC-t érdemes csak a funkciójának megfelelően berendezni, a barátságos környezetet teremtő kisszekrények, faliképek és szőnyegek csak felületet adnak a baktériumoknak" – figyelmeztet a szakember.