Kortársai még elutasították az anyák megmentőjét

20/07/01 szerda
Korszakalkotó felfedezésével leszámolt a gyermekágyi lázzal és számtalan életet mentett meg. Karrierje során azonban végig a meg nem értettséggel kellett küzdenie. 202 éve született Semmelweis Ignác.

Ma már alapvető higiénia részét képezi a rendszeres kézfertőtlenítés, ez pedig különösen igaz az orvosokra. Furcsa belegondolni, hogy ez nem mindig volt így, sőt anno már a felvetés is heves ellenállást váltott ki a kor orvostársadalmából. Ez a hozzáállás kárhoztatta a meg nem értett zsenik sorsára Semmelweis Ignácot is.

Az eredetileg ügyvédnek készülő orvost egy jóbarátjának halála vezette rá a nagy felfedezésre. A boncolási jegyzőkönyv vizsgálata során ugyanis világossá vált Semmelweis számára, hogy a barátjával végző betegség azonos az édesanyákat és gyermeküket fenyegető gyermekágyi lázzal. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik azzal, hogy boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mennek át a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós nőket. Miközben a pusztán bábák és bábanövendékek által kezelt asszonyok körében sokkal ritkább volt a betegség.


Semmelweis Ignác 1857-ben

Többféle vegyszer kipróbálása után végül 1847-re kifejlesztette a végleges klórmész-oldatot. Ezután kézfertőtlenítésre kötelezte az összes alatta dolgozó orvost, orvostanhallgatót és minden ápolót a szülészeti osztályokra történő belépés előtt, majd később a különböző betegek kezelése között is.

Ez rendkívül népszerűtlenné tette a kollégái között, akiknek nem fűlött a foguk a hosszadalmas (kb. negyedórás), körömkefével végrehajtott folyamathoz. Felfedezését annak ellenére utasították el, hogy egyértelmű statisztikai adatokkal igazolta a hatékonyságát. (A Szent Rókus Kórház általa vezetett szülészeti osztályán 0,85 százalékra szorította le a gyermekágyi lázban elhunytak számát.)

A neki kijáró elismerést már csak halála után kapta meg. Korábban elutasított publikációit csak jóval később, Joseph Lister angol sebész karbonsavas fertőtlenítésének terjedésével párhuzamosan kezdték el értékelni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

Születésnapja 1992 óta a magyar egészségügy ünnepe. 2011 óta pedig az egészségügyi dolgozók, és az egészségügyi szolgáltatóknál dolgozó civil személyzet számára is munkaszüneti nap.