Koppenhágai sípálya - kellemest a hasznossal!

20/01/21 kedd
ujnemzedek.hu
Dániáról sok minden juthat eszünkbe, de a síelés valószínűleg nincs ezek között. Ez nem véletlen, hiszen szegény dánok legmagasabb természetes kiemelkedése, a Møllehøj még dombnak is elég szerény a maga 171 méteres magasságával. Ráadásul hiába egy északi országról van szó, a telek igen enyhék, a leghidegebb évszak átlaghőmérséklete is 0 Celsius fok fölött van. Egyszóval nem egy istenadta síterep.

Még ez sem jelent akadályt a leleményes koppenhágaiak számára, akik szomorkodás helyett inkább építettek maguknak síelésre alkalmas környeztet. Nem is akárhol, egyenesen egy 85 méter magas szemétégető tetején! A pálya a maga 450 méter hosszával bőven elég arra, hogy az ember ne unja meg rögtön, már aki nem viszolyog a zöld mesterséges borítástól és a tárcsás felvonótól.

A sícentrum megvalósulását nem csak a formabontó ötlet tette lehetővé, hanem az is, hogy a szemétégetés rendkívül kevés károsanyag-kibocsájtással jár, így nem akadályozza meg az aktív sportolást. Pedig a létesítmény jelentős mennyiségű hulladékot semlegesít: évi körülbelül évi 400 ezer tonna szemét végzi az itteni kemencékben.

A CopenHill Urban Mountain projekt kifejezetten népszerűvé vált az utóbbi hónapokban, annyira, hogy további bővítését is tervezik. Többek között egy falmászóterep kiépítéséről is gondolkodnak, ezzel további látogatót csalogatva erre a nem mindennapi sportlétesítményre. Akit jobban értdekel ez a nem mindennapi komplexum, nézzen rá a projekt facebook oldalára, itt minden fontos információt megtalálhat!

Borítókép: curbed.com