Kísérleti projekt, amely forradalmasíthatja a nagyvárosok közlekedését

20/10/01 csütörtök
Elektromos utat adtak át Tel-Avivban

Forradalmi fejlesztésbe kezdtek a Tel-Avivi hatóságok, amikor nemrég létrehozták a világ egyik első elektromos útját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy résztekercseket helyeztek el az útburkolat alatt, amely a város elektromos hálózatára kapcsolódva, képes a rajta haladó járművek töltésére. Ehhez csupán egy vevőt kell az adott közlekedési eszköz aljára szerelni.

A rendszer a Tel-Avivi Egyetem vasútállomásától induló úton üzemel, 600 méter hosszan. Bár jelenleg még csupán elektromos buszokat töltenek vele, s mint ilyen nem sokban különbözik a trolibusz hálózattól, azonban a későbbiekben nagyon könnyedén ki lehet majd bővíteni a járművek körét. Így a buszokhoz várhatóan teherszállító járművek és később személyautók is csatlakozhatnak.

A város közlekedésért felelős alpolgármestere elmondta, a céljuk a fejlesztéssel csökkenteni a város levegő- és zajszennyezettségi szintjét, és növelni a lakók életminőségét. Ha a rendszer szélesebb körben elterjed, az nem csupán az embereknek jó, de kevésbé erőforrásigényessé, és sokkal hatékonyabbá is tehetné a nagyvárosok közlekedését.

Forrás: Cities Today