Kilenc pénzügyi szokás, amit a szülők szeretnének átpasszolni a gyerekeknek

18/09/19 szerda
ujnemzedek.hu
Apu és anyu nagyon örülne, ha a gyerekek is pont úgy bánnának a pénzzel, ahogy ők.

A Business Insider készített egy felmérést, amelyben szülőket kérdeztek meg a gyerekvállalás utáni pénzügyi szokásaikról. A felmérés egyik mellékszálaként a szülők egy része azt is kifejtette, hogy mik azok a szokások, amiket biztosan szeretne átadni a gyerekeinek.

Az adósság megmérgezi az életed

1.png

Ha csökkented a kiadásaidat, és a rendelkezésedre álló keretben tartod a költéseidet, sokkal szabadabbnak fogod érezni magad. Ne verd adósságba magad!

Ne költs olyan pénzt, amit még meg sem szereztél

2.png

A hitelkártya használat után óriási kamatot számolnak fel, ami nem is tűnik fel, ha nem túl sok pénzt veszünk kölcsön, illetve időben visszafizetjük. De ez veszélyes játék, a legjobb, ha egyáltalán nem nyúls7 az ilyen hitelekhez.

Dolgozz meg a pénzért

3.png

Csak így értheted meg igazán a munka és a pénz valódi értékét.  

Koncentrálj a kisebb összegű költésekre is

4.png

Hajlamosak vagyunk csak az olyan nagyobb kiadásokat számon tartani, mint az utazás, technikai cuccok vagy háztartási gépek vásárlása - miközben a napi kisebb költések is jelentős hatást gyakorolnak a kasszánk állapotára. Koncertjegy, sörözés, gyorsétterem - figyeld ezeket a kiadásaidat is.

Tartsd el magad minél előbb

5.png

Kényelmes lehet, ha apu minden hónapban megveszi neked a várost, de nagyot koppanhatsz, ha egyszer kiáll mögüled. Inkább légy önálló, és minél előbb tanuld meg eltartani magad. 

Két módon csinálhatsz pénzt

6.png

Vagy az izmaiddal - vagy az agyaddal.

Tanuld meg saját költségvetést tervezni minél előbb

7.png

Nagyon komoly állításnak tűnhet, de a kiadások és a bevételek összehangolása a jövőd alapja. Kezdd el minél előbb, akár kicsiben egy jegyzetelős appban, akár komolyabban Excelben.

Tegyél különbséged az „akarom” és a „szükségem van rá” között

8.png

Ha szükséged van valamire, annak ki kell jönnie a költségvetésedből - ha viszont akarsz valami újat, ami nélkül azért ellenél, akkor plusz pénzt kell szerezned rá.

Ne érdekeljen, hogy másoknak milyük van

9.png

Élj a saját értékeid szerint, ne próbálj meg olyanokat utolérni, akiknek - így, vagy úgy, vagy ki tudja, hogyan - sokkal több pénzük jött össze hirtelen. Te csak gyűjtögess szorgalmasan, céltudatosan és kitartóan, össze fog jönni így is, hidd el - ne akarj hirtelen meggazdagodni.

Forrás: Business Insider, kiemelt kép: Pixabay