Kezdődik a suli: mi ide akarunk járni idén

17/08/28 hétfő
ujnemzedek.hu
Közép-Kínában a fogságban született pandákra nagyon figyelnek: születésüktől kezdve egészen a vadonba engedésükig vigyáznak rájuk.

2016 szeptemberében az állatok szerelmesei egy kicsit fellélegezhettek, amikor az óriás panda védettségi állapotát a Nemzetközi Természetvédelmi Unió "csak" "veszélyeztetettnek" minősítette. OK, a pandák még mindig "sebezhetőnek" minősülnek, de a fajok népessége az elmúlt évtizedben 17 százalékkal emelkedett, köszönhetően nagyrészt a tenyésztési programoknak Kínában. Most a természetvédők már a következő lépésen dolgoznak: növelni szeretnék a pandák számát a vadonban.

Ami Vitale most rettentően szerencsésnek érezheti magát, hiszen legújabb fotósorozatában bemutathatja a pandák életét, a születésüktől egészen addig, amíg útjúkra nem indulnak majd a vadonba. A Wolong óriás panda konzervációs és kutatóközpontjában napról-napra dokumentálhatja a pandasuli diákjait.

Apró, rózsaszín és szőrtelen

A kicsik így születnek, ezért a mami panda igyekszik biztonságba helyezni őket. Wolongban a pandák ugyan egyedül szülnek, a környezetük be van kamerázva, hogy a gondozók segítsenek nekik, ha bármi történne. 

Akik a vadonban elvesznének, itt lehetőséget kapnak az életre

Az anya panda egyszerre csak egy kölyköt tud gondozni - még akkor is, ha ikrei vannak. "A születések 50% -a ikerszülés" - mondja Vitale. "A vadonban az anya hagyná, hogy a gyengébb kölyök meghaljon" - de Wolong-ban az elutasított baba egy külön óvodába kerül, hogy fogságban nevelkedjen.

A szabályok szigorúak

Az dolgozóknak mindig viselniük kell  a panda jelmezeket: be kell illatosítaniuk panda vizelettel és székletekkel is, hogy a pandák nehogy hozzászokjanak az emberi kapcsolathoz. "A központ nem akarja, hogy a panda csecsemők valaha is embert láthassanak, vagy érezzenek" - mondja Vitale. "Fotósként meg kellett ezeket tanulnom, hogy ne zavarjam a biológiai folyamatokat és a különleges tartást és ez talán az egyik legnehezebb dolog volt, amit valaha fejbe kellett vésnem."

A kölykök ellenõrzésére úgy történik, hogy a dolgozók megvárják míg az anya elmegy enni. Amint elindult, az emberek megvizsgálják és megmérik a kölyöket. 

Enni, enni és enni kell! 

A panda babák születésükkor vakok és tehetetlenek, egy hónapos korukba alakul ki a látásuk. Ezután hat hónapon keresztül fokozatosan áttérnek az anyatejről a szilárd ételekre. 

Függetlenségre való nevelés

Az egészséges panda csecsemőket az anyukájuk körülbelül három hónapos korban elkezdik az nevelgetni, mint az "óvodába". Az óvodai ideje alatt a fiatal kölykök utánozzák anyukájuk viselkedését, és megtanulják a felnőtt panda dolgokat - például a bambusszal való táplálkozást, menedéket keresnek és környéküket vizsgálják de természetesen sok játékidő is van.

Az egyik legfontosabb készség, amelyet a vadon fogott anyukák képesek a kölykeikre tanítani, a famászás. A mászás kritikus fontosságú képesség, mert a fő módja annak, hogy a vad pandák megvédjék magukat a ragadozóktól.

A ragadozó teszt végrehajtása

Az óvodai végén a kölykök egyre távolabb vándorolnak az anyukáktól: 1 éves és 18 hónapos koruk között el is hagyják az anyjukat. Az önálló életvitelt átállt fiatal pandanak óvatosnak kell lennie. Kísérleti ragadozóként egy kitömött,  leopárd vizelettel bekent, hangot utánzó állat segíti az gondozók munkáját. "Ha a panda kíváncsi és megkörnyékezi, szimatolgatja a leopárdot, akkor nem sikerült" - mondja Vitale. - " Sosem fog a vadonban boldogulni."

 

Forrás: Ideas.ted.com