Kevesen lájkolták az új profilképed? Nehogy befordulj rajta!

17/06/21 szerda
ujnemzedek.hu
Kevesebbet isznak a fiatalok, viszont találtak más káros szenvedélyt, a közösségi oldalakat. Az instafüggés lehet olyan veszélyes, mint az alkohol és a dorgok.

Egy brit kutatás szerint Angliában 2005 és 2016 között 20%-kal nőtt azon fiatalok száma, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Ez önmagában tök jól hangzik, viszont nem azt jelenti, hogy összességében jobb lenne a helyzet, mert a feszültséget nagyon sokan máshogy, szintén káros módszerekkel vezetik le. Tulajdonképpen az alkohol és a drogok helyett ráfüggtek az Instagramra és a Facebookra, és a fizikai károk helyett már lelkieket szenvednek el.

Az Instagram, a Facebook és a Snapchat sokszor olyan űrt tölt ki a fiatalok életében, amit mással nem képesek pótolni. Az olykor tök idegenekből álló közösséghez tartozás, az elismerő lájkok és kommentek, a gondosan megkomponált szelfikkel mutatott hamis kép mind egy boldog, tökéletes online önkép kialakításának összetevői. Ha felborul az egyensúly az online térben, annak viszont durva következményei lehetnek az offline valóságban is. Ha egy konkurenciának tartott ismerős állandóan több lájkot kap, ha jönnek a negatív kommentek, ha nem érdeklődnek kellően az online énük iránt, nem csak ideiglenes rosszkedv telepszik a fiatalokra, hanem tartós zuhanást követő depresszió is lehet a folyamat vége.

A kutatók szerint ez a fajta függés van olyan veszélyes, mint az alkohol és a drogok túlzásba vitt fogyasztása, ami a belső szerveket teszik tönkre. Ebben az esetben a pszichés problémákkal kell megküzdeni, és amíg a züllés különböző fajtáira már vannak kialakult, bevált segítő módszerek, addig az instafüggés még elég ismeretlen terület, nehéz kezelni.

(Quartz)