Kevesebb légkondival a Föld is jobb kondiban van

20/07/01 szerda
Az urbanizált környezetben elviselhetetlen lenne a létezés klímaberendezések nélkül. Azáltal, hogy az emberek a kinti, elviselhetetlen forróság ellenére például képesek a munkájukra koncentrálni és egy jót aludni, abban a légkondicionálás rendkívül nagy szerepet játszik. A klímaberendezések áldásos tevékenységéért azonban hatalmas árat fizethet az emberiség.

A nyár az az időszak, amikor mi, magyarok is leginkább érezzük a bőrünkön a klímaváltozást. Forróbb nyarak köszöntenek ránk, gyakoribb hőhullámokkal. A klímaberendezések használata ezért hazánkban is egyre gyakoribbá válik, míg a világ déli, trópusi területein, a városokban sok helyen szinte egész évben használják őket. A népességnövekedés, a növekvő jövedelmek, a berendezések csökkenő ára és az urbanizáció kombinációjának köszönhetően a világszerte telepített légkondicionáló egységek száma a század közepére körülbelül 1,6 milliárdról 5,6 milliárdra emelkedik.

Köztudott azonban, hogy a mesterséges hűtéssel tulajdonképpen tovább tetézzük a problémát. Egyrészről nem túl nehéz elképzelni egy olyan ördögi kört, amelyben az egyre melegebb időjárás egyre nagyobb igényt támaszt a légkondicionálás felé, amely így rendkívüli mértékben növelheti az energiaszükségletet. Ez viszont még több károsanyag kibocsátást és ezáltal még melegebb hőmérsékletet eredményez. Másrészről a berendezésben keringő hűtőgáz jelentős üvegházhatású gáz. Mindezek miatt elmondható, hogy a légkondik használatával még inkább hozzájárulunk a globális felmelegedéshez.

Ezt a csapdát el tudjuk kerülni és együtt lehet élni a klímaberendezésekkel úgy, hogy használatukkal nem romboljuk az éghajlatot. Először is mindent meg kell tennünk, hogy testünk könnyebben viselje a meleget: szellős ruházkodással, folyadékpótlással és árnyékban tartózkodással. Másodszor, léteznek környezetbarátabb megoldások: ilyen például a klímaberendezés napelemmel kombinálva, mert ahol meleg van, ott sokat süt a nap, a napelemmel megtermelt áram pedig nem jár szén-dioxid-kibocsátással. Harmadszor, az építészeti megoldásokkal, passzív házak építésével elhagyhatóak lehetnek a klímaberendezések, illetve minimalizálni lehet a használatukat.


(Forrás: www.qubit.hu)

Amennyiben úgy érezzük, elkerülhetetlen a mesterséges hűtés, néhány tipp klímabarátabb működtetésükre:

  1. Törekedjünk arra, hogy ne legyen 8 foknál nagyobb különbség a kinti és benti hőmérséklet között.
  2. Minden egyes fok, amivel hűvösebb levegőt termel a légkondícionáló berendezés, átlagosan 5%-kal növeli az energiafelhasználását. Azaz 25%-nyi energiafelhasználást takaríthatunk meg, ha például 20 fok helyett 25-re állítjuk a légkondit.
  3. Mérésekkel bizonyították, hogy 2-4 fokkal feljebb lehet állítani a klímaberendezés hőfokát a hőérzet rosszabbodása nélkül, ha ventilátort is bekapcsolunk, amellyel a hűvösebb levegőt keringetjük a szobában.
  4. A hatékony hűtés érdekében a meleg autót először szellőztessük ki, a szél vigye ki a meleget, és csak utána kapcsoljuk be a klímát.
  5. Éjszaka csináljunk kereszthuzatot, nappal pedig ne szellőztessünk, redőnnyel árnyékoljuk a lakás belsejét.
  6. Használjunk megújuló energiát a klímaberendezés üzemeltetéséhez. Előfizethetünk az áramszolgáltatónknál a megújuló energiaforrásokkal termelt zöld tarifára, de termelhetünk áramot saját napelemmel is.