Kevesebb akadály, több kérdés

19/02/04 hétfő
ujnemzedek.hu
A mai magyar fiatalokról általánosságban elmondható, hogy sokkal több lehetőséggel rendelkeznek, mint felmenőik valaha. Biztonságukért és szabadságukért nem kell harcolniuk, a társadalom, mint védőháló borul föléjük. Logikailag ebből az következik, hogy az életben való kiteljesedés és boldogulás is könnyebben elérhető számukra.

Azonban, ez valamiért mégsem következik be

Az újabb generációk jelentős része frusztrált és demotivált, főleg a céltalanságból adódóan. Nem véletlen, hogy az utóbbi évtizedben körükben jelentősen megnőtt az életüket nagy mértékben károsan befolyásoló kockázati tényezők hatása. Mind a dohányzás, mind a rendszeres alkoholfogyasztás aránya kimutathatóan nőtt a fiatalság esetében, ami többek között az útkeresési problémáikra, és az ebből adódó stresszre is visszavezethető.


Fotó: Stocksnap

Az baj oka magában az ifjúságban, mint életszakaszban keresendő

Ezt azért fontos kiemelni, mert általános vélekedés, hogy a mai fiatalok egyszerűen lusták és elkényeztetettek, holott az okokat kevésbé magukban az egyénekben, inkább a körülményekben kell keresni. Az ifjúsági életszakasz gyökeresen átalakult az utóbbi évtizedek alatt. Korábban egyet jelentett a felnőttségre való felkészüléssel, az önállóság kialakításával. A mai posztindusztriális társadalom sajátossága, hogy ez az időszakasz egyre inkább elhúzódik, és egyre kevésbé a hagyományos sztenderdek szerint zajlik le.

„Bezzeg a mi időnkben!”

Az előző generációk számára a fiatalkor a saját egzisztencia kialakításáról, az otthonról való elköltözésről, a pártalálásról és házasságról, a gyerekvállalásról szólt.  Azonban ez ma már sokkal kevésbé nyilvánul meg ilyen egyértelműen. Erről árulkodik többek között a házasságok, és a gyerekvállalás jelentős visszaesése, valamint a tény, hogy a 15-29 éves korosztály jelentős részének eszébe sem jut elhagyni a szülői házat.

A ma fiataljai már nem a szüleik útját járják. Az egyes életszakaszhoz kötődő lépéseket felcserélik, vagy egyszerűen kihagyják őket. A régi sztenderdek elvesztése kimutathatóan összefügg a fiatalok frusztráltságának növekedésével.  A megoldás sokak szerint a korábbi mintához való ragaszkodásban rejlik, azonban ez a mai társadalomban egyre nehezebben megvalósítható.


Fotó: Stocksnap

A régi sémákat az új kihívásokhoz kell formálni

A megoldás egyáltalán nem egyszerű feladat. Új sztenderdeket kell kialakítani, olyanokat, amelyek hasonlóan hatékonyak, mint a korábbiak, viszont alkalmazkodnak a kor kihívásaihoz. Az első lépés minden bizonnyal az új generációk tudatosságának kialakítása, ami megalapozza a magunkról és a társadalomról való felelős gondolkodást.