Kerékpáros utcák jöhetnek, ahol bringával főnök lehetsz

17/02/08 szerda
ujnemzedek.hu
A bringások életét könnyítő módosítások kerülhetnek a KRESZ-be. A Magyar Kerékpárosklub és a Kerékpáros Miskolc Egyesület javaslatairól Halász Áron, a klub szóvivője nyilatkozott az InfoRádiónak.

Bekerült már a KRESZ-be több kerékpárosbarát változtatás, például az egyirányú utcák kétirányú megnyitása, de vannak olyan területek, amelyeken további előrelépésre lenne szükség ahhoz, hogy a kerékpározás fejlődni tudjon, népszerűbb legyen, ezért új munkacsoport jött létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban Révész Máriusz kerékpárügyi kormánybiztos irányításával.

Elindult a közös munka, a Kerékpáros Miskolc Egyesület és a Magyar Kerékpárosklub február közepére teszik le a közös javaslatot a változtatni kívánt szabályokról – mondta el az InfoRádiónak Halász Áron, a klub szóvivője.

A javaslatok között szerepel majd, hogy településen belül minimum egy, lakott területen kívül másfél méteres előzési oldaltávolságot kelljen tartani a kerékpárosok mellett. Felülvizsgáltatnák a kötelező kerékpárút-használatot, mert sok esetben veszélyes lehet. Bevezetnék a kerékpáros utca jogi fogalmát, ahol a kerékpározóknak előnye van, lehet egymás mellett is szabályosan tekerni, és autóval tilos kerékpárt megelőzni. Általános figyelemfelhívást szánnak a KRESZ elejére a védtelen közlekedők védelme érdekében.

Kisebb javaslataik is vannak, például a körfogalom használatára, a közvetlen balra kanyarodásra vagy a gyerekszállítás szabályozására. A sportolói licenccel rendelkezők külön megítélést kapnának, haladhatnak bolyban, és felmentést kapnánk egyes szabályok alól.

“A változtatás időpontjára nem kaptunk ígéretet, de elkezdődött a közös munka, és pozitív volt a fogadtatás. Révész Máriusz azt szeretné, hogy minél kevesebb konfliktus és baleset legyen, és minél többen üljenek kerékpárra” – mondta a szóvivő.

(inforadio.hu)