Kecskejóga, hip-hop jóga, pucér jóga - extrém irányzatok, amelyekről senki sem hitte volna, hogy népszerűek lesznek

18/04/11 szerda
ujnemzedek.hu
Kecskegidákkal vagy egy üveg sörrel jógázni - kinek jut ilyesmi eszébe? És főleg: ki gondolta volna, hogy működik?!

A jóga egy több ezer éves hagyomány, a különféle ágait emelkedett guruk és jógik dolgozták ki, és elkötelezett gyakorlók milliói művelik szerte a világon. Ha a jógáról van szó, általában egy lótuszülésben az om mantrát vibráló aszkéta jelenik meg a szemünk előtt, vagy esetleg egy zsúfolt terem, teli polifoamokon görnyedő, sztreccsnacikban izzadó emberekkel, többségükben nőkkel. 

A jóga azonban egészen másféle is lehet, mióta az óind tradíció találkozott a nyugati kultúrával, olyan változatok is kialakultak, amelyek legalábbis nem hétköznapiak. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat, íme.

Doga - menj le kutyába

Dog és jóga: azaz doga - ez a jógairányzat kutyásoknak van kitalálva, ugyanis az ászanákat úgy alakították át, hogy az állat és a gazdája együtt végezheti őket. Mondjuk egyensúlyozás során a kutya támasztékként szolgál, vagy más módon segíti a gazdit a gyakorlatok végzésében. A tapasztalatok szerint a kutyákra is hat a jóga, vagyis ők is ellazulnak, az emberekre pedig az állatok jelenléte hat pozitívan. 

Tree jóga - lógás a természetben

Ennek az irányzatnak az a fő mondanivalója, hogy a jógát legjobb a természet lágy ölén végezni. Nem is akárhol, hanem egy fára függeszkedve. Az erre a célra kialakított hevedereket a fa ágaira rögzítik, majd lógva végzik a gyakorlatokat.

Kecskejóga

A logika ugyanaz, mint a kutyás jógánál, csak itt a kutyusokat cukimuki kecskegidákra cserélték. Az USA-ban már külön farmok is vannak, ahol zavartalanul lehet a mekegő kollégákkal ászanázni. A videó alapján csak annyit mondhatunk: nagyon állat!.

Hip-hop jóga

Egy bostoni jógastúdióban lehet hip-hop jógát gyakorolni. A leírás szerint jóga közben pörgős hip-hop zene szól, és közben vinyásza jógát űzhetnek a résztvevők. De van, aki szerint ez csak egy marketingfogás, hogy a fiatalok is jógázzanak... :)

Sörjóga, borjóga

Bár a jóga szellemiségéhez alapból hozzátartozik a belső tudatosság felébresztése, és így az alkoholhoz hasonló szerek elkerülése, most már ez a tétel is megdőlt. Legalábbis a sörjóga, illetve a borjóga gyakorlói azt vallják, hogy egyáltalán nem kibékíthetetlen az ellentét a jóga és ezen italok közt. Sőt, van, akinek sokkal könnyebb elérni a belső nyugalmat, ha egy-két pohárral is legurít közben vagy előtte. És olyan tapasztalatok is vannak, hogy az ember könnyebben képes nyújtani, például sokkal könnyebben eléri a lábujjait, mint teljesen józanon. Persze az ortodox hagyomány követői sosem fogják jó szemmel nézni az ehhez hasonló "elhajlásokat". De annyit biztosan kijelenthetünk, hogy sokkal jobb, ha valaki a sör vagy a bor mellé jógázik egy kicsit, mintha jóga nélkül fogyasztja. 

Pucér jóga 

Ez viszont egy ősi irányzat, a Wikipédia szerint a meztelen, vagyis nagna jógát már az időszámításunk előtt is gyakorolták Indiában. Nyugaton a 60-as években, a hippimozgalom kialakulásával egy időben lett népszerű, San Franciscóban indultak az első meztelen jógaórák. A Wikipédia azt írja, hogy 2001 óta New Yorkban meztelen hot jóga kurzusokra lehet jelentkezni, és állítólag igen népszerű. 
 

Forrás: Jógaliget blog