Karantén? – Boardgame!

20/04/17 péntek
Ahogy egyre több időt töltünk otthon, igyekszünk végignézni minden filmet és sorozatot, de sajnos így is menthetetlenül utol ér minket az unalom. Ha esetleg lakótársakkal, családdal, vagy a jobbik felünkkel töltjük el ezt a nehéz időszakot, érdemes megnézni mit tud nyújtani a társasjáték piac.

Akik hozzám hasonlóan azt hitték, hogy a társasjáték kimerül a Monopolyban és a Gazdálkodj Okosanban, nagyon meg fognak lepődni amikor meglátják a kínálatot. Ezt orvosolandó, összeállítottunk egy rövid listát tökéletes belépő játékokból, akár két fő részére is.

Hive – 2 fő/10-20 perc/kor: 8+

A Hive elsőre egy cuki, gyerekbarát társasnak tűnhet, de az első játék után rájössz, hogy ez egy kőkemény stratégiai játék, zéró szerencsefaktorral. A játék során mindkét fél ugyanolyan esélyekkel indul, rovarjaid lehelyezésével és mozgatásával be kell kerítened az ellenfél királynőjét.

A trükk abban rejlik, hogy a rovaroknak mindig egy összefüggő kaptárat kell alkotnia, amit nem törhetsz meg egyes rovarok elmozgatásával. A különböző rovarok természetesen máshogy mozognak és mások a képességeik, például a szarvasbogár ugyan lassú, de képes a többi rovar tetejére állni, így blokkolni mozgásukat, a szöcske viszont képes átugrani akár az egész kaptárat, ezzel akár romba döntve ellenfele minden tervét.

5/5 A játék előnye, hogy könnyű megtanulni a szabályokat, de a végtelen variációknak köszönhetően sose lesz egyszerű vagy unalmas. Bátran ajánljuk, ár/érték arányban az egyik legjobb.

Pandemic – 2-4 fő/60-90 perc/kor: 8+

A Pandemic egy tematikus kooperatív játék, ahol a többi játékossal összefogva kell megállítanotok különböző vírusokat, amik az egész világot fenyegetik. Ismerős? Nem véletlenül szerepel a listán. :D

Remek belépő a „komplexebb” társasok világába, de ugyanakkor nem terheli túl az ember agyát 20-30 oldalas szabálykönyvvel, amit a 10. játék után is fel kell lapoznod. Közösen összedolgozva kell mérsékelnetek a vírusok terjedését, ameddig nem sikerül kifejlesztenetek az ellenszert, ezek után már képesek vagytok végleg visszaszorítani az egyes fertőzéseket. Az egész játék egy versenyfutás az idővel, összedolgozás és tervezés nélkül esélytelen a győzelem.

4/5 A játék előnye, hogy egyszerű megtanulni és játszani vele, illetve a kooperatív természete miatt mindenki jó hangulatban kel fel az asztaltól (kivéve persze, ha a vírusok elpusztítanak mindent). A játék egy idő után kiismerhető és átlátható, ezt hivatottak feldobni a kiegészítők.

A Mars Terraformálása – 1-5 fő/90-120 perc/kor: 12+

A Mars Terraformálása során cégünk nem kisebb feladattal néz szembe, mint élhetővé tenni a vörös bolygót. A játék során persze hamar rájövünk, hogy cégünk számára humanitárius cselekedetek helyett inkább az ipar vagy a kereskedelem kiépítése lehet gyümölcsöző.

A játék egy igen hangulatos köntösbe bújtatott menedzsment szimulátor, a kapott lehetőségek közül kell kihoznod a legjobbat. A cégeddel ügyelned kell a megfelelő nyersanyagtermelésre, bevételre, miközben igyekszel minél inkább kivenni a részed a terraformálásból.

5/5 A játék nem véletlenül kategóriája egyik legnépszerűbb terméke, elég mélységgel rendelkezik, hogy sokadik játék után se legyen unalmas, ha ez mégis megtörténne, több kiegészítő közül választhatunk. A játék ketten élvezetes, de öt fővel az igazi.

Hanabi – 2-5 fő/20 perc/kor: 8+

A Hanabi egy kooperatív kommunikációs kártyajáték, ahol közösen kell összeállítanotok egy tűzijáték bemutatót a kezetekben lévő kártyák segítségével, a csavar csupán annyi, hogy a saját kártyáidat nem, csak a társaidét láthatod.

Többet nem is igazán érdemes mondani a játékról, próbára teszi a memóriát, a kommunikációs készséget és remekül fejleszti a csapatmunkát. Fémdobozos kiadásának köszönhetően a zsebünkben is kényelmesen elfér.

5/5 Remek szórakozás, akár ketten vagy kisebb baráti körben is jól működik.

 

Üdvözlet újra a mélyben – 2-4 fő/30-60 perc/kor: 10+

Megküzdeni a jogért, hogy lemehess a kazamata kincseiért nem hangzik rosszul, de mire odajuttok, már nem is igazán szeretnél. Röviden erről szól az Üdvözlet újra a mélyben.

Játékostársaiddal együtt kiválasztatok egy kalandort, akinek összeállítatok egy szörnyekkel teli rémes helyet, melybe a „szerencsés” játékosnak kell végül lemennie és legyőzni a szörnyeket.

Az alapfelvetés igen ötletes, rengeteg múlik a taktikázáson és a blöffön, de sokszor azért szerencse is kell. Tudatosan tehettek keresztbe egymásnak, de figyelned kell arra is, hogy ha nem jól alakulnak a dolgok, időben kiszállj.

5/5 Ötletes, rövid és szórakoztató. Leginkább parti játékként állja meg a helyét, de ketten is nagyon élvezetes, a karakterek cukiságfaktora pedig csak hab a tortán.