Kapcsold ki, kapcsolódj be!

20/03/27 péntek
ujnemzedek.hu
Idén is részt vehetünk a Föld Órája elnevezésű kihívásban a WWF jóvoltából, amivel sokat tehetünk a környezetünkért és egyben a Földünkért. Ehhez elég csupán egy mozdulat. Húzd ki, kapcsold le és máris közelebb kerülünk a célhoz.

Biztosan Te is hallottál már a Föld Órája elnevezésű kihívásról, melyet a WWF hívott életre még 2007-ben, Ausztráliában. Hazánk is csatlakozott a programhoz 2008-ban. Ennek a globális szinten megrendezett eseménynek – melyen 2019-ben több mint 180 ország vett részt – az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira, valamint a fenntartható életmódra. Ezekkel a dolgokkal már időszerű foglalkoznunk, hiszen az éghajlatváltozás napjainkban már nem itt van a küszöbön, hanem túllépte azt! Mindezeket mi sem szemlélteti jobban, minthogy évek óta nincs fehér karácsonyunk, de fehér húsvétunk talán annál inkább.

A program lényege, hogy március utolsó szombatján, minél több ember oltsa le a világítást és kapcsolja ki a fölösleges elektromos eszközeit egy órára (20:30-tól 21:30-ig) szerte a Földön. Ilyenkor sötétbe borulnak a világ nagyvárosai is. Lekapcsolják az épületek, hidak díszkivilágítását, ezzel is példát mutatva az embereknek. Idén Magyarországról is már számos település jelezte részvételi szándékát. Ebben az évben a kihívás részeként a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy fogalmazzák meg, mit fognak másképp tenni a mindennapjaik során a jövőben, a természet és a fenntarthatóság érdekében vagy min változtatnának, hogy egy egészségesebb Földön élhessünk. Majd a #földórája2020, #earthhour2020 és a #másképpfogom hashtag-ek használatával készítsenek nyilvános posztot.

A világszintű kezdeményezés részben arról is szól, hogy ismerjük fel a cselekvés hatalmas erejét. Nekünk nem jelent akkor megterhelést, viszont Földünk végre egy kis időre fellélegezhet. A fenntartható jövő megteremtése, mindannyiunk felelőssége. Külön jó, hogy ez egy olyan programon való részvételt jelent, amiért nem is kell elhagynunk az otthonunk, mégis aktívan tudunk cselekedni egy nemes cél érdekében.

Ha szeretnéd hivatalossá tenni a csatlakozásod a programhoz, akkor katt ide és regisztráld magad vagy ha csak szeretnél több infóhoz jutni WWF-fel kapcsolatban és megismerni, számos más munkájukat, akkor keresd fel a szervezet honlapját.