Izgalmas változások a Várban!

20/02/12 szerda
ujnemzedek.hu
A Nemzeti Hauszmann Program keretében rekonstruálják a várnegyedet, egyes épületek a semmiből születnek újjá.

A Vár több mint 750 éves története igen viharos. Az évszázadok során rengeteg új építkezés, átépítés helyszíne volt és sajnos a történelem viharai is rajta hagyták a nyomukat. A Nemzeti Hauszmann Program arra vállalkozik, hogy a városrészt rekonstruálja, funkcionálissá és széppé tegye. A 2019−2021-es időszak fejlesztési terveit egységbe foglaló program során a fejlesztések érintik a közterületek, a parkok, a várkertek rendbetételét, valamint befejeződik a Főőrség és a Lovarda épülete. A program honlapjának tanúsága szerint ezzel együtt „zajlik a lerombolt épületek újratervezése, valamint a Budavári Palota teljes felmérése annak érdekében, hogy az épület lehetséges rekonstrukciójáról és hasznosításáról kellően megalapozott javaslat születhessen.”

Ennek egyik fontos – nemrégiben elkezdett – állomása az egykori Szent István-terem, és az azt magában foglaló ötszintes épületrész teljes rekonstrukciója. Ezen a részen nyílt korábban a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) bejárata, amely az Oroszlános Udvar felől volt eddig megközelíthető.

A várba látogatók számára szembetűnő változás lehet a közeljövőben teljesen elkészülő és átadásra kerülő Főőrség és a Lovarda épületeinek újjászületése. A két építményt a 2. Világháború után teljesen elbontották, azonban a Hauszmann Program keretében mindkettő az eredeti terveiknek megfelelően – már amennyire lehetséges – újraépül.

A programnak ezzel azonban még egyáltalán nincs vége. Több projekt előkészítése zajlik már, amelyek a következő évek során fognak megvalósulni. Többek között szó van a József Főhercegi Palota, a Csikós Udvar, illetve az egykori Vöröskereszt Székház rekonstrukciójáról, de még egyéb terek és épületek átdolgozásáról is.

Akiket behatóbban érdekel a Nemzeti Hauszmann Program, ezen az interaktív honlapon tájékozódhatnak a munkálatok további részleteiről.

 

 

Források: https://nemzetihauszmannprogram.hu/

   http://pestbuda.hu/

Borítókép: https://pixabay.com/