Így védekezz a Tinder-ragadozók ellen

17/02/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
A randiappok terjedésével újfajta veszélyeknek vagyunk kitéve – főleg a lányok -, amiket azért egy kis odafigyeléssel nem olyan nehéz kivédeni. Nem célunk a riogatás, de azért érdemes egy pillantást vetni a Tinder-korszak árnyoldalaira, hiszen sehol sem tanítják a fiataloknak, hogyan éljék meg biztonságban az app nyújtotta lehetőségeket.

A Tinder mellé egyre több ismerkedős progi sorakozott fel az elmúlt években, amelyek segítségével viszonylag könnyen lehet összehozni élő randikat. A kezdő csetelésen keresztül azonban elég nehéz alaposan megismerni valakit, és a legtöbben amúgy is gyorsan el akarnak jutni a személyes találkozóig. Ennek eredménye, hogy sok a vicces, kínos és veszélyes randevú, hiszen a profil mögött rejtőzködő ember csak élőben mutatja meg magát teljes egészében.

Van a csalódós-átverős verzió, amikor valaki teljesen egyértelműen kamuzik arról, hogy hogy néz ki, vagy éppen sikeresen fedi el személyisége negatív oldalát, és a randin sokkolja a másikat; illetve van a még komolyabb verzió, a veszélyes.

A veszélyes randipartner lehet olyan, aki nem bírja a visszautasítást, és dühöng, amiért a másik nem hajlandó folytatni az estét, vagy mert nem akarnak vele újra találkozni. Vannak, akik az első találkozót és visszautasítást követően nem szállnak le az emberről, és „szerelmükkel” üldözik online felületen, még a barátokon keresztül is, amíg le nem lesznek tiltva mindenhonnan; és vannak az igazán veszélyes egyedek, akik akár komoly verbális bántalmazásig és fizikai tettlegességig is elmennek.

Kalandod itt véget ért

Ismerőseinket kérdeztük kellemetlen randiélményeikről, ők ilyen kalandokat éltek meg (a résztvevőket nem a valódi nevükön említjük):

A mamahoteles

Fanni 164 centi magas, szereti, ha azért a másik legalább akkora, mint ő. A srác a találkozó előtt bekamuzta, hogy 167, aztán egy fejjel alacsonyabb volt Fanninál. Azért üldögéltek egy kicsit közösen, végül a srác úriember módjára felajánlotta, hogy az utolsó távolsági busszal menjenek át egy másik városba, ahol lakik, mert az anyja nincs otthon, és ki lehetne használni az alkalmat. Fanni nem pontosan erre vágyott egy férfitól, így érthető, hogy nem sietett annyira buszra a sráccal.

A feleség

Péter egy férjes nővel találkozott, aki elmondása szerint megbeszélte a hitvessel, hogy elkezdenek nyitott házasságban élni. Aznap a férjének és neki is egyszerre volt randija Budapest belvárosában. Péter kicsit furcsállta a dolgot, de végül tett egy próbát. Kellemesen beszélgettek, iszogattak az egyik kerthelyiségben, amikor a lány észrevette a lehalkított telefonján, hogy már öt nem fogadott hívása van a férjétől. Azonnal felhívta, és kiderült, hogy az illető már a kerthelyiség előtt álldogál, és a következő pillanatban már bent lett volna, mert féltette a feleségét. Péter csak nevetett az egészen, majd mondta a nőnek, hogy menjen nyugodtan, de gondolják át ezt a nyitott kapcsolat dolgot. A feleség azonban nem rohant ki, megmondta a férjének a telefonba, hogy még előbb megissza a maradék fröccsöt.

Az üvöltve káromkodó

Ádám egy a fiatal kora ellenére meglepően intelligens és tájékozott lányt ismert meg Tinderen, akivel a Deák térre beszéltek meg találkozót. A cseten azonban nem jött le, hogy a lány alapban üvöltve beszél, és kábé minden mondatban hatszor káromkodik. Ádám ott állt tehát az embertömeg közepén egy üvöltve káromkodó csajjal, akit két perce ismert, és már mindenki őket nézte. Látta, hogy így képtelenség megközelíteni a belvárosi szórakozóhelyeket, zárt helyre menni meg pláne, így keresett egy tömegtől távoli, félreeső padot, ahol nem égett hamuvá a csaj miatt, majd elment egy szatyor sörért az éjjel-nappaliba.

A kezdő zaklató

Anna kellemeset vacsorázott egy fiúval, nevetgéltek, jól elbeszélgettek, aztán a srác haza is kísérte, és a ház előtt megcsókolta, ahogy azt a filmekben csinálják. Elbúcsúztak, majd amikor Anna felért a lakásba, már jött is egy üzenet a sráctól.

Mikor volt az a pont, amikor eldöntötted, hogy meg akarsz csókolni? – kérdezte a fiú. Annának már ez elég furcsa volt, úgy tűnt, mintha a srác önmagának akarta volna bizonygatni, hogy ő most egy nagyot hódított. A lány ekkor még nem tett le róla, hogy lehet belőle valami, de a következő napon besokallt. Fárasztó munkanap végén vacsorázott otthon, amikor jön egy újabb üzenet a sráctól, hogy menjen ki, mert itt van a ház előtt.

Bepánikoltam, itt van, tudja hol lakom, nem is hívtam ide, mégis megjelent váratlanul – görcsölt rá Anna, de azért kiment hozzá. A fiú átadott neki egy üveg vörösbort, mert gondolta, hogy nehéz napja volt. Anna ott a helyszínen végiggondolta, hogy ha ez a csávó valami üldözős, agresszív figura, akkor nem szabad durván beszélni vele, mert az csak olaj a tűzre, ezért szépen leterelte, majd visszament a lakásba. Ahogy visszaért, már jött is az üzenet, a sráctól, hogy ő csak jót akart, nem érti, mi a baj. Anna minden csatornán blokkolta és törölte a fiút, de hetekig benne volt a félelem, hogy majd ott fogja várni egyszer, amikor kilép a házból, vagy hazaér éppen. A srácnak ez volt az első tinderes csetelése és talákozója is - úgy néz ki, van hova fejlődnie.

Ezt teheted!

Saját tapasztalatok és az általunk megkérdezett adatvédelmi szakértők elmondása alapján elég kettős a helyzet: fontos, hogy az online ismerkedést követő találkozás előtt minél kevesebb infót adjunk ki magunkról, viszont az is cél, hogy minél többet tudjunk meg a másikról.

Biztonsági lépések:

1. A Facebook, Instagram és LinkedIn profiljaid ne legyenek nyilvánosak, a lehető legkevesebb infót áruljanak el rólad azoknak, akik nem az ismerőseid, követőid.

2. Ha nem a randi appon belül akartok csetelni, lehet Messengeren, Viberen, Whatsappon is. A Messenger használatához nem kell Facebook ismerősnek jelölni egymást, anélkül is lehet engedélyt kérni a másiktól a kommunikáció megkezdésére.

3. Ha cseten bejön a másik, minél előbb beszéljetek telefonon, hogy még tisztább képet kapjál róla. Sok minden kiderülhet a karakteréről, hozzáállásáról, stílusáról.

4. Ne küldj intim fotót vagy videót magadról, sosem tudhatod, néhány év múlva hova lesz feltöltve a neten.

5. Ne áruld el, hogy melyik suliba jársz.

6. Ne áruld el, hol laksz, maximum városrész szinten.

7. Ne áruld el a pontos munkahelyed nevét, címét, csak a foglalkozásod.

8. Ne beszélj pénzügyekről, nem kell, hogy lássák, mennyid van.

9. Ne beszélj arról, hogy mikor hova mész nyaralni, amiből szintén következtetni lehet rá, hogy milyenek az életkörülményeid és mikor lesz üres a lakásod.

10. Diszkréten megemlítheted neki, hogy már a barátnődnek is megmutattad a profilját, ezzel tudatva vele, hogy másik is tudnak róla, hogy kapcsolatban álltok.

Informálódás:

Természetesen mindenki a Facebook csekkolással kezdi, de van még néhány fontos tényező. A beszélgetések többsége úgy indul, hogy a srácok valamilyen dumával igyekeznek beindítani egy folyamatot, amire aztán vagy harapnak a lányok, vagy nem. Sokan nem írnak vissza, ha nem kapnak kérdést, ezért a kérdések a folyamatos beszélgetés leghatékonyabb katalizátorai. Fontos, hogy a lányok is sokat kérdeznek, és ne csak válaszolgassanak, mert akkor ők sikeresen bemutatkoznak, de a másikról még nem tudnak semmit. A kérdések segítségével és a Facebook profil alapján könnyebb egy hozzávetőleges képet kapni a másikról.

Ezekre figyelj lányként:

1. Alapadatok, elérhetőségek

2. Posztok jellege, humorérzék, a srácok nőkhöz való viszonya (pl. mennyire szexista)

3. Milyen eseményekre megy el, milyen bulikra jár?

4. Milyen barátai vannak, velük milyen jellegű kommentelések zajlanak a posztjai alatt? Mennyire bunkók a haverjai? Jó fejek? Te haverkodnál velük?

5. Csetelés közben kérdezz, tudj meg minél többet róla!

Így indulj neki!

Mindegy, hogy mennyit cseteltél valakivel, és milyen jó fejnek tűnik, ha személyes találkozót beszéltek meg, a következőket érdemes megfontolni, főleg, ha lány vagy:

1. A legelső találkozó publikus helyen legyen, ahol sok ember van. Ne hívj át magadhoz olyat, akivel eddig nem találkoztál, és te se menj át hozzá látatlanban. Jobb, ha nem mentek egyből az erdőbe éjjeli kirándulásra vagy barlangászni.

2. A találkozó előtt mutasd meg egy vagy több barátodnak a randipartneredet Facebookon, add meg nekik a telefonszámát, és mondd el pontosan, hogy hol fogtok találkozni.

3. Ha úgy döntötök, hogy az estét egyikőtök lakásán folytatjátok, írd meg a barátodnak a címet, ahova mész, vagy azt, hogy te viszed haza a másikat.

Persze nem kell túlparázni, azért a hazai randikörülmények nem olyan siralmasak, de lányként nem árt odafigyelni akkor sem, ha cseten már a csillagokat is lehozták neked.