Így védd ki a családod idegesítő kérdéseit a pénzügyeidről

16/12/22 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nézzük, hogyan lehet levédeni a beszólásokat.

Az ünnepek alatt valamivel nagyobb rá az esély, hogy rokonok agyzsibbasztó kérdéseinek kereszttüzébe kerülünk a családi összejöveteleken. És neked miért nincs még barátnőd? Mi a helyzet a suliban? Mi az újévi fogadalmad? Nem vékonyabb voltált tavaly? A kérdések külön alfaját képviseli, amikor a pénzügyeidről faggatnak.

Ha befektetés, megtakarítás, hitel érdekel, érdemes több független közvetítő véleményét kikérni, és nem az első bankba bemenni, ami utadba kerül. A közvetítők is jutalékra dolgoznak, egy részük megpróbál abba az irányba terelni, ahonnan ők a legtöbbet kapják vissza, de ha többet megkérdezel, akkor tisztul a kép.

Nézzük, hogyan lehet levédeni a legidegesítőbb beszólásokat.

Amikor a nagymamád arról érdeklődik, hogy hogy állnak a hosszú távú megtakarításaid

Tök igazuk van az idősebbeknek abban, hogy minél korábban kezded el a megtakarításaidat, annál jobban jársz. De mi van, eddig nem jött össze a dolog? Mondd, hogy jelenleg vizsgálod a lehetőségeket, mert úgy látod, vannak jó megoldások életbiztosítás jellegű és lakáscélú megtakarítások terén is. A források megvannak, most hasonlítod össze az ajánlatokat. Aztán tényleg csináld is meg, mert nem hülyeség.

Amikor a szüleid azzal nyaggatnak, hogy miért élsz még mindig albérletben

Miért adod a főbérlőnek a pénzt havonta, amikor saját lakásod is lehetne? Egyrészt, mert most nagyon magasan vannak az ingatlanárak, ezért a lakásra szánt pénzt máshol is lehet kamatoztatni; másrészt fel kell mérni a központi, jó környéken bérelt lakás előnyeit a távolabbi, esetleg külvárosi kislakás előnyeivel, ahonnan még suliba, melóba, bulizni is utazni kell állandóan. Hosszú távon jó, ha van saját ingatlanod, viszont csak akkor érdemes belevágnod, ha készen állsz pénzügyileg és életmódban is.

 

fotó: Stocksnap

Amikor egy rokon tuti befektetési ajánlatot akar rádtukmálni

Mindannyian ismerjünk olyan embereket, akik befektetési, biztosítási, hitellel kapcsolatos ajánlatokat közvetítenek. Kínosabb levédeni ezeket a megkereséseket, ha pont egy rokonról van szó, de nem lehetetlen. A jobbik eset, ha már befektetted a pénzed valahova, akkor egyszerűen annyit mondasz, hogy le van kötve minden tőkéd. A másik opció, hogy megkéred, emailben küldjön át minden információt, aztán majd meglátod, milyen lehetőségeid vannak. Ez persze magában rejti annak a veszélyét, hogy rádtapad, és hívogatni fog, de akkor meg tereld le azzal, hogy később fogsz dönteni, majd keresed, ha aktuális a dolog.

Amikor kölcsönt kérnek tőled

Ha következetesen nemet mondasz mindenkinek, akkor nagy baj nem lehet, mert megmondhatod, hogy te ehhez tartod magad. Persze lehet, hogy fújnak rád majd egy kicsit, de ne érdekeljen. Vannak olyan helyzetek azonban, amikor tényleg szükséges segíteni a másikon. Ilyenkor az a legjobb, ha a legtöbb információt megszerzed azt adott helyzetről, és az alapján döntesz. Mire kell a pénz? Kapott már kölcsön mástól is? Hogyan, milyen ütemben fogja visszafizetni? Milyen biztosítékok merülhetnek fel?

Nem lesz ám mindig ilyen szuper a helyzet. Felkészültél a nehéz időkre?

Ha váratlanul elindul a lavina, jó, ha vannak az első pontban is említett megtakarításaid, de a biztosítások közül is ki lehet bányászni azokat, amelyek tényleg hasznosak, nem csak lehúzásra mennek. Életbiztosítást és balesetbiztosítást mindenképpen érdemes kötni, de a lakásról se feledkezz meg, ha a szüleidnek sikerült rábeszélniük a vásárlásra!