Igy tudsz meggyőzőbb lenni a tudomány szerint!

17/11/16 csütörtök
ujnemzedek.hu
Bármikor alakulhatnak úgy a dolgok, hogy ügyesen kell megoldanod az akaratod érvényesítését. Ez az olyan egyszerű helyzetekről is szólhat, mint a házimunka kiosztása, de lehet egy komolyabb munkahelyi projektmegbeszélés és persze egy eldurvult családi vita.

1. Válogasd meg a szavaid: Már a szóhasználattal is rendkívüli manipulációt lehet elérni. Ahelyett, hogy azt mondanád "Te nem készítetted el a feladatot", mondd inkább azt, hogy "Én nagyon felbosszantottam magam, hogy nem lett kész ez a feladat." Hogy mi a különbség? Azzal, hogy elhagytad a "Te" személyes névmást, jobban megrémítetted az alanyod, mint hinnéd. Ezáltal nem azt érted el, hogy ellenkezni fog, hogy azt érzi megvádoltad, hanem az, hogy inkább elvégzi a feladatot, reménykedve az esetleges dicséretben. 

Man and a woman having a conversation in a Bee Cave Coffee Co. shop
Fotó: Unsplash 

3. Ne büntess, viszont visszafogottan jutalmazz: Ha azt akarod elérni, hogy valaki folytasson vagy épp befejezzen valamit, akkor ne sürgesd, ne tegyél megjegyzéseket, inkább lebegtesd meg előtte a jutalom lehetőségét. Persze jutalmazni is okosan kell, mindig csak a nagyobb feladatoknál. 

4. Ne a legnagyobbat akard elsőre: Kutatások szerint, ha el akarsz érni valamit, először alá kell licitálnod, hogy aztán a magasabb kérésed elfogadják. Ha elsőre megugorhatatlan dolgokkal rukkolsz elő, nem lesz esélyed arra, hogy megszerezd, amit akarsz. 

5. Haladj kis lépésekben: Tony Wrighton brit tanácsadó, a neurolingvisztikai programozás szakértője úgy véli, hogy ne a legnagyobb célt tűzzük ki elsőre, azok közül, amit meg akarunk valósítani. Sokkal eredményesebb, ha apróbb részekre osztjuk a terveinket és szép lassan lépdelünk a megvalósítás felé. Ha ezt tudatosítod a munkatársakban vagy a családodban, harmonikusabb és jövedelmezőbb lesz az együttműködésetek. 

6. Időzíteni tudni kell: A Bayer Schering Pharma kutatása szerint a férfiak munkaidő után sokkal könnyebben teljesítik a feléjük irányuló kéréseket. Ez azért van mert munka után rendszerint megemelkedik a harmóniaigényük. Ha még munkában akarsz hatni munkatársaidra vagy otthon a férfi családtagjaidra érdemes ezt délután három körül megtenned. További érdekessége ennek az időpontnak, hogy, ha ekkor kérsz fizetésemelést, nagyobb az esély rá, hogy sikerrel jársz!