Így reagálj, ha szívatnak a suliban, és abba fogják hagyni!

17/10/25 szerda
ujnemzedek.hu
Valószínűleg nagyon nehéz lehet ezt a technikát élesben alkalmazni, de működik.

A jelenet a Vissza a jövőbe című filmben látható, amikor Marty visszamegy a suliba, ahol az apját szívatják

A bully-zást már évtizedek óta vizsgálják a szociológusok annak ellenére, hogy nem így nevezték, inkább domináns viselkedésnek – mondja Brooks Gibbs. Előadásaiban az érzelmi kontrollra, ellenállóképességre fókuszál, videót iskolákban vetítik, és már 1500 alkalommal hívták el sulikba, hogy beszéljen a diákoknak.

Az általa említett domináns viselkedés egyik célja, hogy az egyik fél lenyomja a másik felet, hogy hatalmat érezzen felette. Az elnyomó akkor érzi jól magát, ha a másik küzd és szenved, ezért az egyik legjobb védekezés nem a visszatámadás. Ha visszatámadsz vagy jelét mutatod a szenvedésnek, újabb támadásoknak teszed ki magad, de egy dologgal nem tud mint kezdeni a szemétkedő fél.

Ha higgadtan reagálsz, és úgy válaszolsz, mintha nem sértene az, amit csinál.

- Mi van, büdös szájú!

- Tényleg büdös? Köszönöm, hogy szóltál!

- Hogy nézel már ki? Milyen fejed van?

- Nekem tetszik a tied, igazán jól áll a hajad!

Elsőre talán nehéznek tűnhet higgadtnak maradni, de Gibbs elmondása alapján a szívató fél számára így csökken a játék élvezeti értéke, ezért már nem játszik olyan szívesen. Aztán, ha már egyáltalán nem leli örömét abban, hogy kedvesen szólnak neki vissza, akkor kiszáll, nem folytatja tovább.

Aki ver, nem haver
A Cartoon Network és az Új Nemzedék Központ által közösen összehozott „Aki ver, az nem haver” kampány célja az, hogy merjünk beszélni az egyre komolyabb fenyegetéssé váló bullying és cyberbulling jelenségről. Részletek >>>