Így ismerkedünk és szakítunk online

16/11/08 kedd
ujnemzedek.hu
Szívecske emojik az Instagram képek alatt, rövid, szomorú idézet egy képpel és máris tudjuk, hogy az adott ember épp boldog vagy szakított. A digitális technológia fontos szerepet játszik a fiatalok kapcsolataiban, a megismerkedés fázisától egészen a szakításig. Egy amerikai felmérés során 100 tini személyes véleményét kérdezték meg a social médiáról és szerelmi kapcsolataikról.

Online ismerkedni és találkozni! Vagy nem?

A megkérdezett fiatalok 35%-nak már volt valamilyen szerelmi kapcsolata és 75%-uk mondta az, hogy sosem randizott olyannal, akivel először csak a neten "találkoztak".  Huszonnégy százalékuk azonban találkozott már, sőt össze is jött olyannal, akit a online ismert meg.

A beszélgetés során arról is meséltek, hogy nem tudnának bízni olyan emberben, aki nem képes személyesen találkozni, mert az online térben a legtöbben kissé feltupírozzák a valóságot. 


forrás: favim.com

Ha szerelmes...

A kutatásban résztvevők fele használja ismerkedésre a közösségi felületeket, például úgy, hogy bejelölik egymást ismerősnek Facebookon vagy más  felületen. A megkérdezettek 47%-a kommentben vagy egy lájkkal fejezi ki vonzalmát, ha tetszik neki valaki.

Sokan használják infóforrásnak a közösségi felületeket, mondjuk, hogy hol tudnak találkozni, milyen eseményen a kiszemelttel. Elfogadott tény, hogy egy like vagy egy emoji komment egyértelmű jele a "szimpátiának".

Hogyan kommunikálnak egy kapcsolatban? 

A hangsúly a telefonhívásokon és nagy mértékben az üzeneteken van. Az írásbeli kommunikáció lehetőséget ad nekik leküzdeni a félénkségüket, amit személyesen éreznek és hagy időt arra, hogy kitalálják a tökéletes választ. 

A személyes messenger üzenetek lehetőséget adnak nekik a flörtölésre és az érzéseik kifejezésére, mert sokkal könnyebb nekik egy tárgyon keresztül kommunikálni, mint szemtől szembe. Ráadásul szeretnek napjában többször beszélni a párjukkal, megtudni mikor merre jár és ha ez elmarad elhanyagolva érzik magukat és azt gondolják nem fontosak.  


forrás: favim.com

Dokumentálják a kapcsolatok részleteit

Minden felületen feltűntetik, hogy ők bizony foglaltak (lásd e lenti képen), de persze ez nem mindenki számára látható, hiszen sokan állítják privátra a státuszukat azért, hogy kíváncsi szülők ne kémkedhessenek utánuk. 


forrás: pewinternet

És mi van a szakítással? 

A digitális világ ebben is nagy hatással van a fiatalokra, akik képesek egy üzenettel vagy egy telefonhívással véget vetni kapcsolataiknak és nem személyesen. A vizsgált csoportban lévők egyetértettek abban, hogy aki ilyet tesz, az éretlenül viselkedik. Ettől függetlenül kiderült, a felmérésben résztvevők 27%-a szakított már így. Elmondásuk szerint csak azért, hogy ne lássák, hogy milyen fájdalmat okoznak ezzel, és mert nem akartak haraggal elválni. 


forrás: favim.com

Mi történik a szakítás után? 

43% azonnal törli a közös képeket és eltűntet mindent, ami az exre emlékeztet és Facebookon vagy Instagramon látható. 42% mondta azt, hogy törli vagy blokkolja az exét, van aki nehezebben veszi rá magát és hagy néhány nyomot az elmúlt kapcsolatról. A csoport vallomása szerint ez attól függ, hogyan váltak el egymástól a felek és, hogy milyen komoly volt a kapcsolat. 

A szakítás utáni neten feltett kérdésekre sosem válaszolnak, mert tudják, úgy is csak pletyka áldozatai lennének. Az igazi barátok személyesen fognak érdeklődni és segíteni ha kell. 


forrás: pewinternet