Így gondozhatod fenntartható módon a kertedet

20/02/21 péntek
ujnemzedek.hu
Napjainkban egyre fontosabb kérdéssé válik az ökológiai lábnyom csökkentése, melyre az élet szinte minden területén lehetőségünk van. Megyeri Szabolcs kertészmérnök most abban segít, hogy ne csak a kertünk, de a kertgondozás folyamata is zöld legyen.

Napjaink legfelkapottabb témája vitathatatlanul a klímaváltozás, olyannyira, hogy a várható negatív fejleményektől való félelemnek már szakszava is van: klímaszorongás. Az éghajlat globális átalakulása mindenkit érdekel, mert valamilyen módon mindenkit érintenek ezek a változások. Egyre többen gondolkodnak el azon, hogy mit tehetnének ők maguk is a káros folyamatok megállítása, visszafordítása érdekében, így például az ökológiai lábnyom csökkentése, magyarán a termelésből, fogyasztásból eredő szennyezés visszaszorítása érdekében. Ilyen törekvések például az egyszer használatos műanyagok elvetése, a kevesebb autózás, a környezetbarát energiára való áttérés, és így tovább. Érdekes kérdés azonban, hogy mit tehet az a zölden gondolkodni és cselekedni kívánó ember, akinek kertje van?

A kertfenntartást, kertészkedést sokan eleve kifejezetten zöld cselekvésnek tartják, ami igaz is, ám a növénynevelés, kertápolás során is nagyban lehet csökkenteni a károsanyag kibocsájtást, szennyezést. Mik ennek a lehetséges módjai, lépései?

Nagy pozitívum lehet, ha minél kevesebbet támaszkodunk a vezetékes vízrendszerre. A leghatékonyabb vízfogyasztás csökkentés az esővíz gyűjtése, melyhez kis induló befektetés kell, mivel a vízgyűjtő rendszer a legtöbb épület esetében már kiépített, ez a tető és az ereszcsatornák együttese. Így tehát csak egy méretes edényt kell csatlakoztatni a kifolyóhoz, és máris számíthatunk bő mennyiségű öntözővízre. Nem mellékes, hogy minden növény természetszerűleg a lágy vizet kedveli, hiszen az égi áldás ilyen, tehát az eső gyűjtésével és felhasználásával mindenképp hasznosan cselekszünk. Haladók egy föld alá ásott nagyméretű tartállyal is felszerelkezhetnek, így a látványt sem rontja a gyűjtő, egy kézi működtetésű pumpával pedig könnyen és gépek nélkül felszínre hozható a víz!

A vízzel való spórolásnak még mélyrehatóbb eleme az őshonos vagy a kifejezetten szárazságtűrő növényfajok használata, legyen szó dísz-, vagy haszonnövényekről. A honos fajok értelemszerűen a helyi klímához adaptálódtak, így a természetes csapadékon kívül kiegészítő öntözésre javarészt nem is szorulnak. A nem honos, de az aszályos időszakokat toleráló (dísz)növényekkel pedig további lépéseket tehetünk a takarékos vízgazdálkodás felé. Ökológiailag még egy érv szól a helyi növényzet mellett, mégpedig az, hogy ezeket nem kellett messziről ideszállítani, így az utaztatás környezetszennyező hatásait is kiküszöböltük.

Tipp: az öntözés csökkentésére bevethető többek közt házilag készített csepegtető öntözőrendszer, vagy alkalmazhatunk mulcsot, mely a talaj kiszáradását nagyban csökkenti!

A kerti zöldhulladék helybeni felhasználása is klímavédelmi lépés lehet. Nem csak arról van szó, hogy a szokásos eltüzelés helyett máshogy szabaduljunk meg az ágaktól, lehullott lombtól, nyesedéktől, hanem arról is, hogy a komposztálással bio minőségű, vegyszermentes tápanyaghoz juthatunk! A komposztálás pofonegyszerű művelet, a rossz beidegződésekkel szemben nem is kellemetlen szagú, és a megfelelő komposztáló használatával kifejezetten dekoratív is lehet. A komposzttal kiváltható számos vegyszer, nem kell messziről szállított mesterséges tápanyagokat használnunk, és a zöldhulladékot is helytakarékosan kezelhetjük.

Apropó vegyszer! A növénygondozás során számos kemikáliát szokás használni, ám a legtöbb kiváltható biokertészeti szerekkel, módszerekkel. Lisztharmat ellen csalánlé, csiga ellen zúzott tojáshéj vagy fahamu, cserebogárpajor ellen csalinövény, és így tovább. A biokertészeti módszerek tárháza hatalmas, és nem csak környezetbarát mivoltuk, de olcsóságuk is nyomós érv!

A növénygondozás említése nem véletlen, hiszen a megszokott dísznövények helyett vagy mellett érdemes a háztáji termesztésbe is belekóstolni. Amennyiben akár csak részben ki tudjuk váltani a bolti zöldségvásárlást, már tettünk valamit a klímavédelem érdekében, hiszen ezzel a lépéssel nem, vagy kevésbé támogatjuk a nagyüzemi termelést, a légszennyező szállítást, a műanyagot használó csomagolást, és a nagyarányú vegyszerhasználatot (már persze ha mi magunk biokertészkedünk). Jó ötlet a birtok egy kisebb részét veteményeskertté alakítani, és megpróbálkozni először pár könnyen nevelhető, alacsony gondozási igényű zöldségfélével, ha pedig belejöttünk, nagyobb léptékben is folytathatjuk.

Fontos még a kert természetes mivoltának fenntartása, hiszen például a rovarok, a madarak támogatásával hatékony zöld lépéseket tehetünk. A tájegységen honos, gyakran előforduló növényfajok telepítésével kedvezhetünk a rovaroknak, a virágos, illatos, mézelő növények ültetésével pedig a beporzást végző rovaroknak (főképpen a méheknek) nyújthatunk életteret. A madaraknak élelmet, fészkelőhelyet biztosító cserjék és fák a szárnyasok szaporodását, állományuk fennmaradását segíti, ne feledjük például, hogy egyetlen fecske egy nyár alatt közel másfél kilogramm(!) szúnyogot fogyaszt el, egy nagyobb csapat így a vegyszeres irtás hatékonyságával állítható párba!

Tartsuk szem előtt, hogy nincs túl kis jelentőségű vagy haszontalan környezetbarát kerti intézkedés, hiszen minden nagy változás apró lépésekkel kezdődik, ezért aki valóban aggódik a bolygó jövőjéért, elsőként a saját mikrokörnyezetében kezdheti el a változtatást!

Amennyiben Ön is érdeklődik a klímaváltozás elleni harc lehetőségei iránt, vagy szívesen tájékozódna a témában, töltse le és használja naponta az Öko Napló alkalmazást, mellyel elmélyedhet a témában! Az Öko Napló appot a következő linkre kattintva ismerheti meg és töltheti le telefonjára, okoseszközére: http://futournet.hu/eletmod/megjelent-az-oko-naplo-alkalmazas

A cikket köszönjük Megyeri Szabolcs kertészmérnök vendégszerzőnknek - az ő további cikkeit a blogjában olvashatják.