Így fogadj örökbe kutyát! - tudd, hogy nagy lesz a felelősség

17/11/27 hétfő
ujnemzedek.hu
Még akkor sem biztos, hogy mindenre fel vagy készülve, ha már most is van kutyád.

Sok helyen láthatjuk, olvashatjuk, hogy állatot örökbe fogadni nem csak menő, de rettentő nagy segítség és támogatás ez az állatok javára. A legtöbb menhely oldalán el is olvashatjuk ennek menetét, de sokszor a gazdijelöltek mégsem bogarásszák át az intelmeket.

Ezután nem csoda, hogy értetlenül állnak otthon a lakásban, hogy ez a kutya nem is úgy viselkedik, mint, ahogy azt képzelték, és nem jön ki az otthoni társával, aki épp fiatalabb vagy öregebb nála. Legtöbbször ez az ok, amiért egy állat visszakerül akár már pár nap után is a menhelyre, vagy rosszabb esetben akár az utcára.

Aki jó örökbefogadó gazdi szeretne lenni, az mindenképp olvassa el az adott menhely web - vagy Facebook oldalán található örökbefogadási feltételeket. Ha nincs erre lehetőség, kérdezzetek a menhelyeken dolgozóktól, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a befogadott eb, milyen tanácsokkal tudnának szolgálni. 

Hogy egy kicsit segítsünk nektek, összeszedtünk néhány szempontot, amire érdemes figyelni ilyenkor! A kutya.hu oldal legjobb összefoglalójából szemezgettünk, hogy szakértőktől vett tanácsokat adjunk tovább nektek. 

dogs animals pets wet water beach rocks
Forrás: Stocksnap

Egy kutya örökbefogadása során többféle helyzet adódhat: 

Természetesen a legtöbb örökbefogadónak megvannak a lehetőségei, hogy újabb kutyát vállaljanak be, de még ebben az esetben is akadnak szempontok, amire ügyelniük kell. 

1. Ha felnőtt örökbefogadott kutya kerül a házhoz:

A menhelyes kutyusok sokkal erősebben kötődnek az emberhez és nagyon hálásak a törődésért. Előnyük, hogy már nem kell a kölyökkori dolgokkal nyüglődni, nehézség viszont, hogy legtöbb esetben nem ismerhetjük előéletüket. Ebben az esetben azt szokták javasolni, hogy többször is látogassuk meg a kiszemelt kutyát, mielőtt hazavinnénk. Lehetőség szerint kérjünk meg ott dolgozókat, hogy adjanak jellemrajzot a kutyáról. 

Fontos szempont az is, hogy az új kutyus egyénisége passzoljon a meglévőéhez. Domináns kan kutya mellé ne vigyünk másik kant, ez esetben inkább szukát válasszunk. Nagyon temperamentumos kutya mellé ne válasszunk egy érzékeny társat és fordítva. Mindenképp célszerű, ha sikerül a két kutyát egy semleges helyen összeismertetni: ez azért fontos, hogy lássuk, hogyan jönnek ki egymással. MEg kell jegyeznünk, hogy egy menhelyre került kutyának nagyon stresszes a sok változás, a menhelyre visszakerülés különösen nagy trauma, ezért legyünk körültekintőek és megfontoltan döntsünk!

A két kutya békességét szemelőtt tartva: legyen külön tálja, és fekhelye, ahova elvonulhat - ne a másik kutya dolgait erőltessük rá. Az első néhány napban legyünk sokat a kutyákkal, figyeljük meg, hogy jönnek ki egymással, milyen szokásaik lettek. A befogadott ebnek kell pár hét, míg a kötődés kialakul de az első-második hónap végére új családtagunk beilleszkedik, magabiztosabb lesz és ekkor másképp kezd el viselkedni. Ne vegyünk mindent biztosra két hét után, számítsunk a változásokra.

2. Kicsi kutya a nagy mellé vagy fordítva

A legtöbb emberben még aktívan él az a teória, hogy nagy testű kutyát kell venni, mert az jó házőrző és elrettenti a kéretlen vendégeket. Persze legtöbbször ilyenkor esnek az emberek a saját csapdájukba, mivel előfordul, hogy a mackó termetű kutya átalussza az estét. Ebben az esetben azt szokták ajánlani, hogy a nagy mellé egy kicsi kutyát fogadjunk örökbe. Ez elég életszerű példa, számtalanszor látunk udvarokon nagy, jámbor kutyákat és minden neszre ugró apró kutyákat. Ennek oka a vérmérséklet. 

Ha ezt a párosítást választjuk, figyeljünk arra, hogy óriási méretkülönbségek ne legyenek a kutyusok között, hiszen a nagy akaratán kívül is meg tudja sebezni a kicsit. Ha ezt a párost választjuk, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül az első hetekben. Arra is figyeljünk, hogy ne sértsük meg a régi kutyánk lelkét, ne kivételezzünk az új kutyával mert az nem fair. 

3. Fiatal és idős kutya párosa

Az idősebb kutya már kevésbé éber, aluszékony és már nem olyan aktív házörző, mint korábban. A legtöbb gazdi ilyenkor dönt arról, hogy egy másik kutyát visz haza kedvence mellé, hogy legyen egy éber eb a háznál, másrészt ez az idős kutyának is kedvez, mivel nem érzi magát majd magányosnak.

A legtöbb esetben a fiatal kutyus jó hatással tud lenni az öregebb jószágra, mivel együtt játszanak, mozognak és jobb lelki állapotba billenti. Akad viszont olyan helyzet is, amikor a kicsi nem hagyja nyugton a nagyot és folyton beleköt. A szakértők ezért azt javasolják, hogy ne vérjuk meg, míg az első kutya nagyon megöregedik, hogy a játék és a közös mozgás élménye ki tudjon alakulni. 

Ha ezt a párost választjuk, figyeljünk az idősebb kutya tekintélyére. Kapjon ő előbb enni, menjen ki előbb a kapun, kapja ő az első simogatásokat. Ettől megnyugszik a kutya és érezni fogja, hogy nincs elfelejtve, nincs lefokozva. Emellett mindkét kutyának jót tesz, ha külön-külön is foglalkozunk velük. Ahogy az idő telik, a kisebb kutya eltanulja majd a nagy szokásait, persze kiegészítve a saját személyiségével. Ne várjuk el a kicsitől, hogy olyan legyen, mint a másik kutyánk, hiszen gondoljunk csak arra, hogy az emberek sem egyformák, csak azért mert egy fajba tartoznak! 

További hasznos és fontos információkat az örökbefogadásról itt olvashattok.