Így eszünk mi

17/02/17 péntek
ujnemzedek.hu
A Magyar Ifjúság 2016 kutatás szerint a 15-29 éves korosztály 4%-a minden nap fogyaszt gyorséttermi kaját, viszont 1%-uk soha sem eszik főtt ételt.

Magyar Ifjúság 2016 kutatás

Az Új Nemzedék Központ megbízásából készült felmérésben nyolcezer magyarországi és négyezer határon túli magyar fiatal adott választ a személyesen feltett kérdésekre, ennek a reprezentatív ifjúságkutatásnak az előzetes eredményeit mutatja be az összefoglaló. A 15-29 év közötti fiatalok családalapítási terveiről, munkaerőpiaci lehetőségeiről, tanulásra vonatkozó elképzeléseiről, fogyasztási szokásairól, lehetőségekről és kihívásokról tájékoztat a kiadvány, amit itt lehet letölteni pdf formátumban. A kutatásról szóló további cikkeinket itt éred el.

Szinte mindenből többet esznek-isznak a fiatalok, a négy évvel ezelőtti felmérés eredményeihez képest: a cukrozott üdítőitalok fogyasztása több mint kétszeresére nőtt, energiaitalt már háromszor annyian, 10%-nyian isznak naponta, és így járt a tej, a kávé, és az ásványvíz is.

A 2016-os kutatás kiterjedt az élvezeti cikkek és egyes élelmiszerek fogyasztásának gyakoriságára is, sőt a 2012-es adatokhoz képest a lista kiegészült néhány új elemmel. A négy éve is vizsgált vízfogyasztási szokások tekintetében változatlanul a csapvizet említik a leggyakrabban a megkérdezettek, de jelentősen emelkedett a vizsgált korcsoport ásványvíz fogyasztása is.

fotó: unsplash

Magasabb arányban számoltak be a fiatalok különböző élvezeti cikkek napi fogyasztásáról. A kávé és a cukrozott üdítőitalok esetében kb. 15 százalékpontos növekedés figyelhető meg, az energiaitalok esetében pedig hét százalékpontos a fogyasztásnövekedés. A 15–29 évesek háromnegyede naponta fogyaszt főtt ételt. 38 százalékuk jelezte, hogy naponta fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt.

Hasonló arányban jelölték meg a fiatalok a húst, és csupán néhány százalékra tehető azok aránya, akik naponta étkeznek gyorsétteremben. A válaszadók ötöde naponta vesz be valamilyen vitamint, és közel 10 százalék azok aránya, akik napi rendszerességgel fogyasztanak táplálék-kiegészítőket vagy gyógyszereket.

 

Forrás: Magyar Ifjúság 2016 kutatás