Így építsd a kapcsolatrendszered, ha introvertált vagy

17/03/27 hétfő
ujnemzedek.hu
Az introvertáltakról mindenki tudja, hogy társaságban visszahúzódóbbak és nehezebben lépnek ki a komfortzónájukból. Mégis, a hálózatépítés és a kapcsolatrendszer kialakítása számukra is fontos a munkájuk során. Ha te is az introvertáltak csapatát erősíted és már a hideg is kiráz a meeting,megbeszélés vagy a csoportos feladat szavak hallatán, akkor adunk pár tippet, amivel könnyebben feloldódhatsz ezekben a helyzetekben is.

Forrás: Unsplash

1. Legyen erős online megjelenésed 

Mivel a technika lehetővé teszi, számos ügyféllel tarthatjuk online a kapcsolatot. Ha minimalizálnmi szeretnéd a találkozások számát, rendszeresen tartsd a kontaktot e-mailben, vagy egyéb felületeken az ügyfeleiddel. Legyen minden online oldaladon nagy az aktivitás és friss tartalom. Persze a havonta esedékes személyes megbeszéléseket sose skippeld. 

2. Szemtől-szembe

Míg az introvertáltak a csoportos megbeszéléseken szinte láthatatlanná válnak, egy személyes beszélgetés során ők is meg tudják mutatni érdemeiket és tudásukat. Ha neked ez az erősséged, mindig jelezd a munkáltatód, főnököd vagy épp üzletfeleid felé. 

3. Egy ismerőssel könnyebb

Ha céges buli van, vagy szimpla csoportos feladat, egyszerűbb ha hozzácsapódsz egy olyanhoz, akivel már többet beszélgettél esetleg jóban vagytok. Ez lazítani fog rajtad is, így könnyebben fordulsz majd mások felé. Ráadásként általuk megismerhetsz új embereket!

4. Ne felejtsd el a régi kapcsolataidat

Amikor egyre több emberrel kell kommunikálni, olykor a régi ügyfelek a háttérbe szorulnak. Ne feledkezz meg róluk, hisz ők ott voltak a kezdetek-kezdetén. Érdemes küldeni nekik egy üzenetet olykor, hogy állsz a dolgaiddal, merre halad a vállalkozásod, céged. Nem is beszélve arról, hogy a régi ismerősökkel bátrabban találkozik az ember, egy kávéra érdemes időnkén meghívni őket és beszélgetni egy jót.

5. Mutasd be magad

Egy rendezvényen vagy vacsorán érdemes begyűjteni a névjegykártyákat, és aztán egy bemutatkozó anyagot küldeni a feltüntetett címre.

6. Légy résen

Ha egy eseményen megjelensz, készülj fel a beszélgetésre. Biztosan lesz egy lista a résztvevőkről, így utána tudsz nézni, hogy ki, mivel foglalkozik. Érdemes megnézni, hisz elkerülhetővé válik a kínos csend, ráadásul azt fogják gondolni rólad, hogy rettentő naprakész és felkészült vagy. Máris újabb pontokat zsebeltél be.


Forrás: Unsplash

7. Mosolyogj!

Te választásod, hogy ülsz csendben egy sarokba, távol a társaságtól, vagy odaülsz a többiekhez, mosolyogsz, nevetsz velük és figyelsz rájuk. Aztán előbb vagy utóbb úgy is bevon valaki, megkérdezik a véleményed és nem kell befeszülnöd, hogy hogyan kezdj el velül beszélgetni. Légy nyitott és merj beszélni a terveidről, magadról és arró, amit most csinálsz.