Igaza van a Grincsnek a film elején?

18/12/19 szerda
ujnemzedek.hu
Idézd fel egy karácsonyi előkészületekhez kapcsolódó emléked. Meg vannak például a bevásárlóközpontban „esélytelen, hogy ebbe beálljak” sorok a kassza előtt? Vagy éppen egy hangos rokonod rémlik fel, akiknek „mindig” igaza van…?

Bármilyen emléked is tört fel a fenti sorok kapcsán, abban talán egyetérthetünk, hogy a karácsonyt valamennyien családi ünnepnek tartjuk. Függetlenül attól, hogy a párunkkal, szüleinkkel, vagy éppen ténylegesen minden családtagunkkal szeretnénk a munkaszüneti (#duplabéres) napokat eltölteni. Ez pedig így van rendben.


Fotó: Pixabay

A család és az ünnep fogalma ugyanis már a karácsonyfaállítás kezdete óta összefonódik, jelentős szerepet játszva abban, hogy különleges pillanataival nagyban elősegítse a közösségi és családi identitásunk kialakulását és annak továbbadását a saját családunknak. De ha már itt tartunk: családi identitás? Az egyik meghatározás szerint így nevezzük mindazt, amit a család a saját múltjáról, jelenéről gondol, amelynek megfelelően el tudja magát helyezni az időben. Ez a fajta identitásunk pedig csak az együtt átélt élmények, családtagjaink és saját hozzáállásunk hatására alakul ki. Az közösen eltöltött idő és az egymással folytatott érdemi, figyelmes kommunikáció során. Éppen ezért bír nagy jelentőséggel az, hogy gyerkőcként hogyan éltük meg ezt az ünnepet. Hiszen ez határozza meg, hogy milyen értékrendünk alakult ki mindezek hatására. Ideértve mindent attól a nüansznyinak tűnő dologtól kezdve, hogy közösen díszítjük-e fel a fenyőfát (ha egyáltalán állítunk fát ugye), egészen odáig, hogy mit tekintünk valódi ajándéknak.

Ha pedig már itt tartunk, számodra mi az igazi, nagybetűs ajándék karácsonykor?

A történet szerint a Grincs ugyebár azon háborodott fel, hogy az emberek megfeledkeztek arról, hogy mi is teszi igazán fontossá számunkra ezt az ünnepet. Hiszen közel sem az, amit a körülötte élőkön látott: a minél jobban feldíszített lakások és udvarok, vagy éppen a drágábbnál drágább ajándékok becsomagolása és átadása. Szerinte ugyanis nem ezek a dolgok, vagyis a „körítés” a legfontosabb a karácsonyban, hanem az, hogy ne egyedül töltsük el, hogy együtt legyünk azokkal, akiket szeretünk és hogy értékeljük azt, hogy velük lehetünk. Nem csupán karácsonykor, de az év minden más napján is. Szerintetek igaza volt?