Időmenedzsment otthon – avagy, hogy ne ess ki a rutinból?!

20/03/26 csütörtök
ujnemzedek.hu
A mostani megváltozott helyzet mindannyiunk életét fenekestül felforgatta. De próbáljuk meg ebből is kihozni a legjobbat. Akár tanulsz még, akár dolgozol már, a következő cikk mindenképpen hasznos lehet számodra, ha te sem szereted, hogy kifolyik az idő a kezedből.

Gazdálkodás az idővel. Ez sokunknak nagy kihívást jelent normális esetben is a mindennapok forgatagában. Jelen viszonyok között, talán még nagyobb feladat lehet erre odafigyelni, hiszen otthon a négy fal között hajlamosak vagyunk elkényelmesedni. Azzal viszont mindenkinek, így neked is kalkulálni kell, hogy egyszer – reméljük nem is olyan sokára – vége lesz a karanténnak, az elvonulásnak és akkor vissza kell szokni a régi kerékvágásba, ami nehéz lehet, ha most nem vagy tudatos a napod és feladataid megtervezésében.

Mint mindent, úgy ezt is tanulni kell. Az idő hasznos felhasználását. Ha szeretnéd te is jól menedzselni, hasznos az alábbi pontok mentén haladnod:

#1 A nap, a hét megtervezése. Ehhez érdemes minden reggel legalább 5-10 percet arra szánni, hogy sorra vedd a teendőidet.

#2 Priorizálás. Ilyenkor két fontos szempontot kell figyelembe venni Stephen R. Covy szerint, mégpedig a feladat fontosságát és sürgősségét.

Ezek alapján 4 kategórát lehet elkülöníteni:

  • sürgős és fontos
  • sürgős, de nem fontos
  • fontos, de nem sürgős
  • nem sürgős, nem fontos

#3 Mi mennyi? Egy reális, nagyjábóli értéket tegyél a feladatok mellé, hogy mennyi időt szánsz rájuk. Ennek tervezésében számos alkalmazást hívhatsz segítségül. Azért arra oda kell figyelni, hogy ne percre pontosan szabd meg az időkeretet, mert azzal egyrészt plusz feszkót rakhatsz magadra, ha nem végzel időben, másrészt nem tudsz majd számolni az olyan feladatokkal, amik váratlanul érhetnek.

#4 Fókuszálás és kitartás. Hatékonyság szempontjából e két dolog alkalmazása létfontosságú eleme annak, hogy elérd, amit kitűztél célként és ne boruljon fel a menetrend, akár már az elején.

#5 Tudj nemet mondani! Itt is érdemes mérlegelni. Ha extra feladatot kapsz, célszerű átgondolni a lehetőségekhez mérten, hogy hogyan is fér- vagy nem fér bele az idődbe.

Ezek tényleg csak a legfontosabb mérföldkövek a tervezésben. Mindezek után jöhet a megvalósítás. Az igazán jó az lenne, ha ez működne és tartósan be tudnád építeni a mindennapjaidba. A mostani helyzet kiváló alkalom lehet arra, hogy teszteld, neked hogyan is működik a gyakorlatban.