Húsz év múlva luxus lesz a kávé?

20/07/13 hétfő
A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete (WWF) jelentése szerint, a fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a kávé elérhetőségének és árának megváltozásában is. Mit rontottunk el ennyire?

A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja. Az évszázad közepére azonban a jelenlegi termőterületeinek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében. Az elmúlt évtized során a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban. De nincs ez máskánt Etiópiában sem, amely nem csupán az Arabica kávé őshazája, de az Európai Unió fő piaca is egyben. Az elmúlt 50 év alatt 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az ország átlaghőmérséklete, a csapadékmennyisége pedig drámaian csökkent.

(Forrás: www.ng.hu)
(Forrás: www.ng.hu)

Ha ez nem lett volna elég a kávétermesztőknek, az időjáráson felül a kávétermelést tovább nehezítette a kávérozsdagomba terjedése. A pusztító gomba a kávécserjék élénk zöld leveleit barnává színezi, és bár nem fertőzi meg az összes kávéfajtát, éppen a legjobb minőségű kávét adó cserjéket érinti. Emellett jelentős pusztításokat képesek végezni különböző kártevők, például a kávészú, amely befúrja magát a kávécseresznyébe, hogy lerakja a petéit.


(Forrás: www.freepik.com)

Ma már nem kérdés, hogy a klímaváltozást élelmiszer-forradalom fogja követni. Az egyre melegebb hőmérséklet és egyre nagyobb szárazság, az újabb kártevők és betegségek megjelenése ellehetetleníti az élelmiszeripart a mai formájában. Na de mi lesz velünk, ha nem lesz kávé vagy csillagászati árban lesz csak elérhető?


(Forrás: www.divany.hu)

Az élelmiszeriparban ma már olyan innovációk jelennek meg, mint például a mű-hús vagy a különböző intelligens gazdálkodási rendszerek, de sokszor ezeknél jóval kisebb lépések is hatékonyak lehetnek. Ahhoz, hogy a kávétermelők (és persze a fogyasztók) ne folyamatos bizonytalanságban éljenek, jobb minőségű, ellenállóbb kávéfajtákra lenne szükség. A jó hír az, hogy a vadonban és kisebb, hagyományos gazdaságokban előfordulhatnak ilyenek és talán ezek a rejtett kávék jelentik a megoldást. A World Coffee Research jelenleg több mint 30 kávéfajta ellenálló-képességét vizsgálja a világ minden táján, annak reményében, hogy sikerül megtalálni a legkedvezőbb tulajdonságokat.