Hogyan jussunk elegendő zöld felülethez

20/05/07 csütörtök
A koronavírus miatt jelenleg sok időt töltünk otthon. Az egészségünk megőrzéséhez azonban az is nagyon fontos, hogy eleget legyünk a természetben is

Vannak, akiknek az enyhülő intézkedések miatt ez már nem jelent problémát, de sokak számára nem megoldható, hogy heti több alkalommal nagyobb sétákat tegyenek a természetben. Azonban ez nem is feltétlenül szükséges. Pár apróbb trükkel természetesebbé tehetjük otthoni környezetünket.

Kutatások igazolták, hogy a zöld környezet gyorsítja a gyógyulási időt a kórházakban, csökkenti a fájdalomérzetet, sőt még az edzésünk is hatékonyabb lesz tőle. Ehhez nincs szükség egész erdőre, a megfelelő környezetet akár egy kis lakásban is létrehozhatjuk pár szobanövénnyel. Akik pedig nem szeretnének velük sokat foglalkozni, azoknak megfelelő lehet pár kaktusz, mivel azok más növényekkel szemben, akár több hónapig is bírják víz nélkül.

Emellett az illatok is fontosak. Egy floridai egyetem kutatása ugyanis azt találta, hogy a levendula és a rozmaring illata csökkenti a szorongást és a magas vérnyomást. Emellett még az alvás minőségét is javítják.

Sok tanulmány igazolta, hogy a kertészkedés is pozitív hatással van ránk, például a depressziót is segít enyhíteni. Ezt pedig egy kis beltéri kertecskével is ugyanúgy elérhetjük. Így a saját gyümölcs és zöldségfogyasztásunk egy részéről akár mi magunk is gondoskodhatunk.

Vannak olyan ritkább citrusfélék, mint például az olasz bergamott narancs, vagy a japán yuzu, melyeknek megfelelő az otthoni termesztés. Így nem csak nehezen hozzáférhető, egzotikus gyümölcsöket kapunk, de a növények csodás illatukkal és szép virágaikkal is díszíthetik az otthonunkat.

Forrás: msn.com