Hogy pattanj le az internetről, mielőtt még függővé válsz?

17/01/13 péntek
ujnemzedek.hu
Este lefekvéskor is magaddal viszed a telefonodat az ágyba, unalmadban még végigpörgeted századjára az Instagramot? Nem kapcsolod ki az értesítéseket és a hangot sem veszed le, ráadásul reggel az első mozdulatod, hogy benyomod a Facebook üzenőfalat, hogy mi történt míg aludtál? Nem csak a fizikailag de mentálisan is veszélyes lehet az internetfüggőséggé átalakuló folyamatos csekkolgatás.

Számos kutatás beszámolt már arról, hogy milyen káros a telefonok, laptopok és tabletek fénye ha lefekvés előtt babrálunk rajtuk valamit. Az is kiderült már, hogy akkor teszünk a legjobbat magunkkal, ha a kütyüt a sarokba hajítjuk és előveszünk egy könyvet. A valóság azonban sajnos az, hogy a legtöbben még este az ágyukban fekve fejezik be a beadandókat, prezentációkat, különböző munkákat.


Forrás: stocksnap

Itt van néhány tipp, amit a Sulibank állított össze. Javasolt megfogadni, hogy kevésbé kattanj rá a netre:  

  • Ne használd a közösségi média oldalait pár napig! Tűzd ki célul, hogy az adott héten, melyek lesznek azok a napok, amikor nem netezel. Rá fogsz döbbenni, hogy mennyi minden mást lehet csinálni: mondjuk többet mozdulhatsz ki a barátaiddal vagy többet beszélhetsz a szüleiddel. 
  • Szabj időkorlátot magadnak! Döntsd el, hogy mikor és mennyi időre engedélyezed maganak, hogy belépj Facebookra. Ha letelt az idő, bűntudat nélkül kezdj bele valami másba. 
  • Ne aludj a mobiloddal! Tedd magad mellé a szekrényre, földre, székre asztalra de ne babrálj vele és kapcsold ki az értesítéseket lefekvés előtt. Meglátod, sokkal pihentetőbb lesz az alvás. 
  • Értesítések kikapcsolása! Bármennyire menő órán üzenetet pötyögni a szerelmednek vagy legjobb haverpdnak, inkább szkippeld ezt a tevékenységet. Egyrészt figyelemelterelő hatása van, másrészt a csipogás nem minden tanárnak jön be és igen, a rezgés is ugyan úgy hallatszik és marhára zavaró is tud lenni főleg ha csend van körülöttünk. 
  • Töröld le a közösségi appokat a telódról! Szakértők szerint ha nem is töröljük le a hétvégékre a telefonunkról de mindenképp némítsuk le ezeket az alkalmazásokat és inkább töltsük az időnket olyan dolgokkal, amik feltöltenek minket. 
  • Apropó feltöltődés: Cseh András képzőművész Netfüggők címen alkotta meg kifestőjét, amiben 76 illusztráció mutatja be a történelem előtti koroktól a jövőig vázolva az emberiség és a „nagy hálózat” kapcsolatát. Akár ezt is segítségül vehetjük a leszokás folyamatában.

 

Forrás: sulibank