Hogy lehet a tűz zombi?

20/06/29 hétfő
Az idei év mindegyik hónapjában hőmérsékleti-rekordok dőltek és hőhullámok okoztak a megszokottnál jóval melegebb időt Szibériában. A korábbi évek átlagához képest májusban például előfordult az is, hogy nagy területen 8 fokkal magasabb volt a havi átlaghőmérséklet. Na de hogy jön ide a zombitűz?

A hőség mellett a bozóttüzek is elszaporodtak a térségben, ahol jelenleg is közel 10 ezer négyzetkilométernyi terület áll lángokban. A műholdképek azt igazolják, hogy a szibériai bozóttüzek a hetekben pontosan ugyan ott kaptak lángra, ahol előző évben megfigyelték őket. A jelenség magyarázatára a „zombitűz” elnevezést hozták létre, mely annyit takar, hogy az elmúlt évből visszamaradt, eddig a felszín alatt meghúzódó parazsak újra nyílt tüzeket okoznak a térségben a nyár beköszöntével.

Az átlaghoz képest jelentősen nőtt a hőmérséklet januárban Oroszország szibériai részén. (Forrás: https://twitter.com/RARohde)

A tőzegtalajban meghúzódó parázs hónapokig, sőt évekig is kihúzhatja, különösen, ha hó híján nincs lecsorgó csapadék, ami eloltsa - ami erre a télre különösen jellemző volt. A zombitüzek és a magas hőmérséklet egymást táplálják. Kelet-Szibériában az elmúlt napokban a csúcshőmérséklet helyenként elérte a 35 fokot, de az északi féltéke egyik leghidegebb pontjának tartott Verhojanszkban 38 fokos maximumot mutattak a hőmérők, ami új rekordnak számít Szibériában. Verhojanszk főleg a kemény teleiről ismert, korábban itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, -67,8 fokot, így az új melegrekorddal a világ legnagyobb hőmérséklet ingadozás értéke is növekedett: 105,8 fok az új rekord.

A műholdképeken is jól megfigyelhetők a zombitüzek. (Forrás: https://twitter.com/Pierre_Markuse)

Magyar meteorológusok szerint az idei enyhe és hómentes tél és a május-júniusi labilis légkör a szibériai zombitüzek követkeménye is lehet.