Hmm, de finom! – Egy kis mangánt?

20/07/24 péntek
A kutatók már régóta keresték azokat a baktériumokat, amelyek képesek fémekkel táplálkozni és azt hasznosítani metabolizmus útján. Hát most itt vannak.

A történelem nagy felfedezéseit mindig segítette a véletlen műve. Nem volt ez másként most sem. Történt ugyanis, hogy Jared Leadbetter, a Caltech környezetvédelmi mikrobiológia professzora a mangánkísérletekhez használt üveg eszközöket vízben felejtette. Amikor néhány hónappal később visszatért fekete bevonatot talált az eszközökön, amiről a későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy oxidált mangán.  

A Nature-ben Jared Leadbetter és Hang Yu kutatók által publikált tanulmány szerint vannak olyan baktériumok, amelyek képesek a mangánt kemoszintézisre használni, vagyis szervetlen anyagból energiát termelni és felhasználni saját maguk számára.  A kutatók feltételezései szerint valószínű, hogy a baktériumok a csapvízből származhattak, amik oxidálták a mangánt.


Kép: Hang Yu/Caltech phys.org

Ez a felfedezés magyarázatot adhat arra – bár még nincs alátámasztva - a kérdésre, amit egy csomó környezetvédelmi műszak szakirodalom tesz fel, miszerint mitől és miért tömődnek el mangán-oxiddal az ivóvíz rendszerek.  Továbbá segíthetnek megérteni a tengerek és óceánok alján megtalálható fémgolyókat, amelyek adott esetben olyan nagyok lehetnek, mint egy grapefruit. Ezen mangángömbök begyűjtését tervezi több bányászati cég is, mert a belsejükben gyakran találnak ritka fémkoncentrációkat.

Mindenesetre érdekes, hogy egyesek mikkel képesek táplálkozni, ti azért ne tegyétek.

 

Forrás: phys.org