Hirtelen 50

20/08/28 péntek
A tetemes mennyiségű új bolygót a Warwick Egyetem kutatói fedezték fel, nem is akárhogy. Mesterséges intelligencia segítségével.

A kutatók készítettek egy gépi tanulási algoritmust, aminek segítségét exobolygók (Naprendszerünkön kívüli bolygók) megtalálását tűzték ki célul. Ehhez korábbi NASA adatokat használtak fel, lehetséges exobolygókról. Ez be is jött, ugyanis sikerre is vitték a próbálkozást. David Armstron, a tanulmány egyik szerzője nyilatkozta, hogy bár korábban is használtak már gépi tanulást rangsoroláshoz, de ez volt az első alkalom, hogy valószínűséget is mértek és ez az, ami szükséges a bolygók valódi érvényesítéséhez.

Ezen égitestek felfedezése ugyanis igen nehézkes volt korábban, mivel temérdek dolog befolyásolhatja az észlelésüket. Leggyakrabban a csillagok fényingadozásából következtettek az elhaladó bolygókra. Azonban a fényingadozást okozhatja háttérzaj vagy akár a távcső hibája is. A felfedezett 50 exobolygók mérete igen különböző. A Neptunusz méretétől kezdve egészen olyan kicsiket is találtak, amelyek kisebb, mint a Föld.

A Kepler-űrtávcső kutatási eredményeinek segítségével az algoritmus megtanult különbséget tenni a valódi bolygók és a hamis pozitív adatok között. Egyébként a Kepler fő feladata volt korábban az exobólygók felkutatása, melyet aztán 2018-ban befejezett.

A mostani tanulmány megmutatta annak a lehetőségét, hogy milyen hatalmas kutatási áttörések várhatóak a csillagászat területén a mesterséges intelligencia segítségével. Rengeteg időt spórolva ezzel az embereknek.

 

Forrás: CNN