Hatalmas, 27 magyarországnyi területű szemétszigetre bukkantak a Csendes-óceánon

17/08/01 kedd
ujnemzedek.hu
Mi meg összeszedtük, mit kellene tennünk ahhoz, hogy pár év múlva ne találjanak egy olyat, amit mi csináltunk.

Charles Moore és csapata kb. mintha felfedezte volna a 9. bolygót: sokáig csak sejthető volt a bazinagy, a Csendes-óceánon bandázó, általunk összepuzzlézott sziget létezése, most azonban a teóriából valóság lett. A felfedezőcsapat a ResearchGate nevű nyílt tudományos platformon dokumentált adatok szerint egy 

fél európányi szeméthalomra bukkant.

Nem vicc: 2,5 millió négyzetkilométerről beszélünk. Ez is olyan területen alakult ki - akár a már felfedezett északi szemétszigeten, mely szitén Moore nevéhez fűződik - ahol az áramlatok nem mozgó vízfelületet hoznak létre. Ezt GYRE néven ismeri a tudomány, és azért tö jó ott hulladéknak lenni, mert az áramlatok itt hordják össze a le nem bomló műanyagot. 

Moore szerint a dolog azért különösen aggasztó, mert nem bazinagy mosószeres flakonokról, meg elszabadult bólyákról van szó: a sziget apró, sőt, mikroszkópikus darabokból áll. Ezek a nagyrészt kozmetikai beavatkozásokból származó mikrogyöngyök tény, hogy baromi veszélyesek - például a halak tuti bezabálják, és ez nyilván nem tesz nekik jót (konkrétan elpusztítják őket.) Az ENSZ Oceánkonferenciájának becslései szerint 2050-re a szemét össztömege meghaladhatja az óceánban élő halak össztömegét - a vegáktól előre bocs, de mennyire jó lesz, amikor hal helyett a kólásdobozt kell befalnunk.

A legnagyobb gáz ezzel az egésszel az, hoyg a szemétszigetek begyűjtése egy csomó együttálló dolog miatt szinte lehetetlen. A tudósok szerint az lenne a legjobb, ha el sem jutna az áramlatokig a műanyag. De eljut, a fene essen bele.

Mit tehetünk, hogy ne legyen így?

- Ne dobd ki, ami tönkrement, vidd be a Repair Café-ba! (Ha nem találsz ilyesmit itthon, akkor arra is tudunk megoldást: ott vannak például az újrahasználati központok, de nem fog letörni a kezed, ha a kuka helyett inkább megtanulod, hogy kell megjavítani a szakadt vezetékű fülhallgatót például - így nem egy cuccal kevesebb, hanem egy szkillel gazdagabb leszel ráadásul.)

- Ne szégyellld felszedni a szemetet - nemrég önkéntesek tisztították meg Indiában az egyik szemétben fuldokló strandot. 80 hétbe tellett, de meg lehet nézni az eredményt:

- Oké, visszakozunk: nem lehet megjavítani mindent. De ha már lehetőséged van rá, HASZNÁLD A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐT, PLS!!!!!! Nem viccből vannak kitéve - jó, persze halmozhatod is magad körül a cuccost, inkább, minthogy lenyelje a bársony császárhal, és csinálhatsz belőle művészetet is hat év múlva, de mi inkább a szemétgyűjtőt javasoljuk. 

- próbálj meg minél szemétmentesebben élni! (Van, akinek 30 napig is megy, pár órát te is kibírsz basszus.)

- igyekezz olyan cuccokat beszerezni, amik újrahasznosított szemétből készültek. Akadnak közöttük baromira trendik - a szemétszigetekből készült csukák (höhö) megvannak? Hát a fürdőruhák? Nem véletlenül kell külön pakolni a mindenféle szemeteket - ha megvan a szelekció, megvan a pl. a ruhaipari termék is.

- Ne használj szívószálat. Ne dobd el a világba szanaszét a blokkot. Felejtsd el a műanyag zacskót. És még egy csomó tippet találsz Itt.