Három kártékony mondat, amikkel ártasz magadnak

19/01/18 péntek
ujnemzedek.hu
Mindannyiunknak vannak olyan elképzelései, amelyeket ezért vagy azért meg szeretnénk valósítani: jobb jegyek a suliban, szebb ruhák, jobb kütyük, nagyobb lakás, stb. Tudjuk-e azonban, hogy ezekre valóban szükségünk van-e, vagy csak elhitetjük magunkkal?

Ha megszabadulunk a következő három gondolattól, amelyekkel sokan bosszantják magukat, az segíthet, hogy könnyedebben és boldogabban élhessük a mindennapjainkat.

Nincs olyan, hogy elég

Elképesztően gyakori gondolatunk. Főleg, ha például a (zseb)pénzünkre gondolunk. Általános vélekedés ugyanis, hogy a több pénzzel kevesebb gondot, és gondtalanabb életet tudunk magunknak vásárolni. Csakhogy ez már abból az egyszerű és már-már klisészerű okból is butaság, hogy ezek a dolgok nem megvehetőek. Még a leggazdagabbak szerint sem.

A több, az jobb.

Csak hogy ez nem feltétlenül van így. Tényleg. Több a szobád a lakásodban, mint eddig? Oké. Több kocsid van, mint másoknak? Szuper. Egy dolgot azonban elfelejtesz: mindig, mindenből „lehetne több”. Hiszen mindannyian, mindig többet és többet szeretnénk. Szabadidőből, pénzből, információból, egészségből, tudásból… Egy szintig persze ez természetes és még klassz is, hogy így van. Csakhogy mindeközben elfelejtjük észrevenni és igazán értékelni azt, amink már meg van, és ezzel sokkal-sokkal többet ártunk magunknak, mint azzal, ha például nem a miénk a legújabb, legdrágább kütyü a piacon.


Fotó: Pixabay

„Úgy van, ahogy lennie kell”

Ez talán a legkártékonyabb a három közül, hiszen ez segít „jóváhagynunk” magunknak az előző kettőt is: „Úgy van, ahogy lennie kell. Nincs szükségem új szokásokra. Így sem vagyok rossz ember.” – Amiben igazunk is van. De gondoljunk csak bele: ha változtatnánk a reggeli (és az azt megelőző esti) szokásainkon, úgy sem lennénk rossz emberek, csak még nem is késnénk el reggelente. Nem igaz?

Hm… Oké, de akkor mi a megoldás?

Talán az, ha egy pillanatra megállunk, és megpróbáljuk átgondolni, hogy mit, miért szeretnénk elérni. Ha sorra vesszük az érveket (nem az érzéseket, hanem az érveket) annak kapcsán, hogy mire, miért van szükségünk, és be merjük ismerni a rossz szokásainkat, és hajlandóak vagyunk változtatni rajtuk (de tényleg), az már mind-mind remek segítség és egy szuper kezdet számunkra ahhoz, hogy kiszakadjunk abból a bizonyos „mókuskerékből”.

Forrás: Lifehacker.co.uk