Hangokkal a világ körül

20/06/08 hétfő
Ismereteink bővítésének, így saját személyiségünk fejlődésének egyik fontos pontja az, hogy megismerjük a környezetünket, a világot, amelyben élünk. Amibe beletartozik az élővilág ismerete és itt most nem arra gondolunk, hogy botanikusnak vagy zoológusnak kellene állni.

Földünk felfedezésének számos módja létezik már. Lexikonokból, fényképekről, kalandorok útleírásaiból vagy videókból, amiket megtalálunk az interneten, mind új ismeretekre tehetünk szert. A technikának hála kinyílt a világ az átlagember számára is. Kalandra fel!

A Nature Soundmap csapatának hála a természet hangjai már a babzsákodból is elérhetők. A folyamatosan növekvő team, Föld minden tájáról szuper minőségben gyűjti be a minket körülvevő élővilág hangjait. A céljuk az volt, hogy az adott hely természetes környezetét tudják rögzíteni vokális pillanatfelvételek által. Ezeket a hanganyagokat mind közzé is teszik számunka. Világtérképen van jelölve, hogy az adott felvétel honnan is származik, továbbá egy rövid leírás is megjelenik, hogy pontosan mit is hallunk és ki rögzítette azt.

Pár kattintással Ecuadorban, egy trópusi esőerdőben találjuk magunkat, a következőben meg Tanzániában oroszlánüvöltések közepette vagy éppen Svalbradon a meleg hatására olvadó és letöredező gleccser hangjára lehetünk figyelmesek. Igazán széles a paletta és nem mindennapi élményt tud adni, ha az ember egy kicsit elvonatkoztat attól, hogy most éppen otthon ül.

Egy csodálatos utazásra indulhatunk. És ki tudja, lehet, hogy valakit pont ezek a fantasztikus felvételek fognak arra sarkallni, hogy egyszer majd élőben is ellátogasson arra a helyre. Úgyhogy fülest be, bakancsot fel!