Ha nem akarsz szúnyogot, védd a fecskéket!

20/06/05 péntek
Magyarországon folyamatosan csökken a fecskék egyedszáma. Habár a füsti, molnár- és partifecskék veszélyforrásait leginkább nemzetközi szintű összefogással lehet befolyásolni, te is hozzá tudsz járulni a fecskefajok megóvásához.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. A melegebb égöv változatos nyavalyáit terjesztő szúnyogok a kontinensen észak, így hazánk felé terjeszkednek, illetve a világkereskedelem révén behurcolt egyedek nem pusztulnak el.


A fecskét messziről felismerni villás farkáról és hangos csiviteléséről. (Forrás: www.felegyhazikozlony.eu)

A Nyugat-nílusi láz és a szarvasmarhákat veszélyeztető kéknyelv-betegség már jelen van az országban. Az afrikai eredetű Chikungunya-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyogot már több mint 12 európai országból mutatták ki. Európa mediterrán térségeiben is egyre gyakoribb a Dengue-, más néven csonttöréses láz, és Magyarországon is feltűnt a kutyák szúnyogcsípéssel terjedő, halálos szívférgessége. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van a fecskéknek, akik természetes úton csökkentik ezen rovarok számát.


A fecskefiókák ételre várnak. (Forrás: www.femina.hu)

A fecskék állománya az elmúlt 15-20 évben folyamatosan csökken. Leginkább az élőhelyek nagymértékű átalakítása, a települési szúnyogirtás, a mezőgazdálkodásban használt vegyszerek, a vadászat, az emberi zavarás és a fészkek pusztítása veszélyezteti őket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összegyűjtötte, hogy milyen intézkedésekkel tudod segíteni a fecskék túlélését:

  1. Védd a meglévő, aktív természetes fészkeket és telepeket!
  2. Helyezz ki mű-fecskefészkeket a lakott fészkek mellé!
  3. Szereltess fel fecskepelenkát, amely kiküszöböli az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást!
  4. Létesítsél sárgyűjtőhelyeket!
  5. Ásóval, lapáttal faragjad függőlegesre a parti fecskék költőfalait, amely remek baráti és közösségi program is lehet!
  6. A fecskefészkek leverése tilos! Költési időszakban (április-október) pedig bírsággal sújtják az elkövetőt, ezért, ha ilyet észlelsz, köteles vagy jelenteni a hatóságnak!

Mű -és lakott fecskefészkek az eresz alatt. (Forrás: www.mme.hu)

A madarászok szerint, minden fecske legalább egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Amennyiben a fecskék eltűnnek, a nemkívánatos rovarok ellen olyan mérgeket kell bevetni, ami minden rovart megölnek – a beporzókat is – és a vízbázison, táplálékhálózaton keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak. Ezért neked is alapvető érdeked, hogy óvd és védd a fecskéket!