Ha jó a kedved, csináld meg az unalmas feladataidat!

16/09/30 péntek
ujnemzedek.hu
Csekkbefizetés, hivatali ügyek, takarítás. Ezek mind olyan feladatok, amikhez sosincs kedvünk, mindig tologatjuk, mégis muszáj megcsinálni őket bizonyos időközönként. Van, aki rutinfeladatnak tekinti, de van, akinek komoly szervezésre van ehhez szüksége.

A Psychological Science egy nemrég végzett vizsgálatáról számolt be, amelyben egy telefonos app segítségével 27 napon keresztül 28 ezer embertől gyűjtöttek be adatokat a kutatók. A kutatásból kiderült, hogy érzelmi állapotunk nagyban befolyásolja, hogy képesek vagyunk-e számunkra kevésbé érdekes feladatokat megcsinálni. James J. Gross és kollégái naponta többször tettek fel kérdéseket a résztvevőknek arról, hogy érzik magukat vagy épp mit csinálnak. A visszaküldött adatokat kielemezték, és megnézték, hogy miként befolyásolja a tevékenységük a hangulatukat.


fotó:stocksnap

A kutatók abból a feltevésből indultak ki, hogy olyan dolgokat szeretünk csinálni, amiktől boldogok leszünk, és igyekszünk kevesebb olyan dolgot végrehajtani, ami elszomorítana minket. Ezt a vizsgálat eredményei is tükrözték, mert amikor rossz kedvük volt az alanyoknak, igyekeztek valami olyat csinálni, amitől jobban érezték magukat, viszont amikor jó kedvük volt, olyan dolgokat is megcsináltak, amikből csak hosszútávon származhat előnyük. Például, ha jól ébredtek vasárnap, 30 százalékkal biztosabb volt, hogy kitakarítanak, mint akkor, amikor rossz kedvűen ébredtek.

Összegezve a dolgot elmondhatjuk, hogy ha jól érezzük magunkat, sokkal produktívabbak vagyunk, és könnyebben elvégezzük akár a számunkra unalmasnak tűnő feladatokat is. Ezért érdemes a kevésbé kedvelt feladatainkat akkor elvégezni, amikor jól ébredtük és tele vagyunk tettre kész gondolatokkal.