Ha ez a 9 dolog jelen van a párkapcsolatodban, sürgősen lépj ki belőle

18/11/27 kedd
ujnemzedek.hu
Mérgező párkapcsolat - ismerős kifejezés? Sajnos egyáltalán nem ritka. Minél előbb azonosítod és kilépsz belőle, annál jobb. Következzen 9 olyan tünet, ami segítheti ezt a felismerést.

Minden kapcsolat a kölcsönös bizalmon, a szereteten, az elfogadáson, a határok tiszteletben tartásán és a két partner közötti egészséges dinamikán alapul. Az elején még csak sodródik az ember, minden szép, és könnyen elsiklik a problémák fölött, élvezi az újdonság varázsát. Pedig már ebben a korai fázisban is megjelenhetnek olyan problémák, amik aztán hatalmas csalódáshoz vezetnek.

Éppen ezért már az elején érdemes odafigyelni az idegesítő vagy épp bántó dolgokra, hogy még időben megakadályozzuk, hogy beleragadjunk egy érzelmileg és mentálisan is egészségtelen kapcsolatba. A The Daily Net cikkében 9 jelet említenek, amit érdemes figyelni, ha nem akarunk rossz kapcsolatba keveredni.  

1. Mindig te vagy a bűnbak

Azzal az emberrel, aki sosem kér bocsánatot, sosem érzi felelősnek magát semmiért, de minden rossz dologért téged hibáztat, sosem lesz felhőtlen a boldogságod. Senki nem szeretne egy olyan partner mellett élni, akik sosem látja be, ha elszúr valamit, helyette inkább ordibál, üvölt, és a partnerét vonja felelősségre. Ez nagyon kimerítő lelkileg. Ha ezt tapasztalod, inkább vess véget a dolognak minél előbb.

2. Uralkodni akar feletted

Megszabja, hogy kivel és mikor találkozhatsz? Mindig a nyomodban van? Kikérdez, hogy kivel és miről beszélgettél telefonon? Megsértődik vagy dühöng, ha nem osztod meg vele a részleteket? Ha nincs saját intim szférád a kapcsolatban, nem találkozhatsz a szeretteiddel, barátaiddal csak a jelenlétében, akkor ez biztos, hogy nem fér bele abba a kategóriába, amit normálisnak nevezhetünk. Aki nem tartja tiszteletben, hogy - bár egy párt alkottok - te szuverén személyiség vagy, nem is érdemli meg, hogy vele legyél.


Fotó: Pixabay

3. Folyton azt érezteti: kevés vagy

Egy normális kapcsolatban a két fél támogatja egymást. Örülnek egymás sikereinek és mindenben erősítik a másikat. Aki nem örül a sikereidnek, aki nem értékeli a vacsorát, amivel hazavárod, aki folyton azt mondogatja, hogy nem vagy jó, nem vagy elég, attól sürgősen el kell távolodnod. Ez nem más, mint jogos önvédelem: el kell határolódnod attól, aki egyfolytában mérgezi a lelked. 

4. Parancsolgat neked

Vannak közös döntések, amit együtt kell meghozni egy kapcsolatban, de vannak személyes döntések, problémák, amiket neked kell megoldani. A társ, aki parancsolgat és megszab dolgokat, nem fog boldoggá tenni. Kikérheted a véleményét és ő elmondhatja az övét, de nem szabad rendelkeznie feletted, hiszen nem vagy a tulajdona.

5. Soha nem áll ki melletted

Kigúnyolnak a barátai és nem véd meg? Utálnak a szülei és még csak meg sem próbálja őket meggyőzni, hogy ismerjenek meg? Vitás helyzetekben sosem áll melléd? Inkább a főnöködnek ad igazat és tovább erősíti benned, hogy te vagy mindennek az oka? Ha folyamatosan cserbenhagy ilyen szituációkban, akkor nem rád van szüksége. Jobb, ha minél hamarabb lezárod ezt a dolgot.

6. Mindig azt vágja a fejedhez, hogy változz meg

Apró dolgokban mindig lehetnek viták. Például simán belefér, ha szerinte a másik ruha jobban áll rajtad. Vagy ha az a véleménye, hogy inkább ne fesd be a hajad, mert az eredeti színe sokkal szebb. Vagy inkább a Balatonra menne nyaralni a Mátra helyett, ahová te szeretnél.

Ezekben érdemes és lehet is kompromisszumokat kötni, de amikor valaki a teljes lényed akarja a saját képére formálni, az már nem normális dolog. Ha a másik alapjaiban akar téged megváltoztatni, mert nem tetszik neki, amilyen vagy, akkor ezt már nem érdemes ragozni. Egyértelmű, hogy nem veled lesz boldog, és te sem vele.

7. Rád hárítja a problémáit

Folyamatosan te oldod meg a vitás helyzeteit? Te beszélsz a szüleivel, mert ő nem akar velük szóba állni? Ha rendszert csinál abból, hogy te pajzsként védelmezed, akkor ideje lenne elgondolkodnod azon, hogy egy ilyen gyáva és sunyi ember vajon kitart majd melletted a nehezebb időszakokban is? Megadja majd neked a támogatást? A válasz az, hogy nem!

8. Bizalmatlan, kutat, nyomoz utánad

Folyton nyomoz utánad, kutat a telefonodban, titokban elolvassa az e-mailjeidet, kérdezősködik a barátaidnál, hogy mit csináltatok együtt? Ha egy kapcsolatban nincs bizalom, akkor az már rég veszett fejsze nyele.

9. Meg akarja semmisíteni az önbizalmad


Fotó: Stocksnap

Ha az, akivel együtt vagy, bármilyen módon megaláz, folyamatosan erősíti benned a kételyeket, mindig csak el akarja tiporni az önbizalmad, akkor nem szabad mellette maradnod. Ne engedd senkinek, hogy megsemmisítsen. A legnagyobb szerelem sem ér annyit, hogy közben folyamatosan bántalmazva lény lelkileg.

Kiemelt kép: Pixabay