Gurulunk, de nem dühbe

20/09/18 péntek
Tavaly készült felmérés során kiderült, hogy a magyar lakosság harminc százaléka elhízott, ami a dobogó legfelső fokára sorol minket e tekintetben az EU-ban. Világszinten pedig negyedikek vagyunk a ranglistán. De mi köze mindehhez a bélbaktériumoknak?

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet docense, Tombácz Dóra biológus, ebben a témában indított nemrég egy új kutatást a Lendület-kutatócsoporttal. A beleinkben lévő temérdek mikroba összetételével, szerepével foglalkoznak, hogy hogyan is hatnak szervezetünkre. A kutatás egy része vizsgálja az elhízás hátterében álló élettani és mikrobiológiai folyamatokat. Bár még az elején tartanak, azt viszont már most tudni lehet, hogy sok betegség kialakulásával hozhatók összefüggésbe.

A kísérletek során több diéta hatékonyságát fogják nézni. Az önkéntes résztvevők étrendjének mikrobiomokra gyakorolt hatását vizsgálják széklet mintavételezésével. Szervezetünkben és a bőrünkön élő mikrobák hetven százaléka a bélcsatornában lakik, így a táplálkozásunk meghatározó számukra.

Tombácz Dóra szerint a csökkentett szénhidrátbevitel mikrobiomokra gyakorolt hatásának embereken való vizsgálata újnak számít a témában, ugyanis eddig csak rágcsálókat figyeltek meg korábbi a kutatások. A mostani program célja, hogy kiderüljön, milyen mikrobiális összetétel kell az egészséges testsúlyhoz. Feltehetően a mikorbimok organizmusai  megváltoztatják a gének kifejlődését és aktivitási állapotát.

A folyamat során a bélhámsejteket izolálják és megállapítják majd a bennük megtalálható fehérjék termelődésében szerepet vállaló RNS-sek mennyiségét, valamint a DNS metilációs állapotát. A kutató szerint ők lesznek az elsők, akik az elhízás hátterét ezzel a módszerrel kutatják.

Reméljük hamar kiderül az igazság, ami sok ember Szent Grálja lehet a mindennapok során és egyben egy boldogabb élet kulcsa is. Sok sikert kívánunk az újabb magyar kutatáshoz!

 

Forrás: MTA