Folyton a pénzen megy a vita? 5+1 tipp, hogy ez ne tegye pokollá a párkapcsolatotokat

18/02/08 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mi van, ha például az egyikőtök kimondottan spórolós, a másik pedig egy eszközt lát a pénzben, aminek lényege, hogy élvezzük az életet? Nem könnyű áthidalni az ehhez hasonló ellentéteket egy kapcsolatban - de nem is lehetetlen.

Amikor eltelik néhány hónap, és a rózsaszín köd felszáll, egy kapcsolatban egyre inkább előjönnek a másik hibái. Fokozottan igaz ez akkor, ha a pár igazán szorosra fűzi a kapcsolatát, például összeköltöznek. Ilyenkor van jó néhány banánhéj, amin megcsúszhat a közös életük: az egyik legérzékenyebb terület a közös pénzügyek. A Huffington Post egy pénzügyi tanácsadót kérdezett arról, hogy melyek a leggyakoribb csapdák ezen a téren, és hogyan lehet őket elkerülni.

1. Ez az egész nem valójában nem is a pénzről szól

Hanem a pénzhez való viszonyunkról. Az egyik embernek például a pénz a szabadságot jelenti - mondjuk azt, hogy bármikor elugorhat egy király étterembe vacsorázni. Van, aki viszont spórolós típus, és pénzben elsősorban a jövőbeni nagy célok elérésének eszközét látja. Neki minden (általa) felesleges(nek vélt) kiadás hallatán feláll a hátán a szőr, és kézzel-lábbal tiltakozni fog ezek ellen. Két ilyen embernek, ha történetesen egy párt alkotnak, borítékolható, hogy nem lesz könnyű dolga a közös pénzügyek terén. Szóval érdemes először is megvizsgálni, hogy kinek mit jelent a pénz (pl. biztonság, szabadság, hatalom, státusz, elfogadás stb.), és a pénzről szóló viták mélyére ásni. A legjobb megállapodni a közös célokban, amikre együtt spórolnak, és ugyanígy abban is, hogy hol van annak a "mindennapi luxusnak" a határa, ami még belefér a költségvetésbe. 

2. Akkor vegyétek elő a témát, amikor senki sincs ráfeszülve

A legjobb akkor megbeszélni az érzékeny témákat, amikor épp szent a béke, és egyikőtök sem farkaséhes, rohan valahová, vagy épp holtfáradt. Olyankor, amikor éppen kitört a veszekedés egy vásárlás miatt, amit nem beszéltetek meg egymással, a lehetetlenséggel határos mindenkit kielégítő megoldásra jutni. De amikor éppen nincsen semmi aktuális dráma, ez sokkal könnyebb. Még akkor is, ha a pénzügyeket illetően totál ellentétesen gondolkodtok, közös nevezőre lehet jutni. Csak ne felejtsétek el, mennyire fontos nektek a másik, és ha a kapcsolatotokat teszitek az első helyre, akkor senki nem emeli fel a hangját, nem bántja meg a másikat, és a végén tuti, hogy megszülitek a kompromisszumot, ami mindkettőtök számára vállalható.

3. Csak azért, mert (sokkal) jobban keresel a párodnál, ne hidd, hogy te vagy az atyaúristen

Egy párkapcsolat sokkal komplexebb ennél, lehet, hogy az egyik fél többet keres, de a másik közben tanulhat, és így tehet szert egy olyan állásra, amivel aztán talán éppen ő lesz az, aki több pénzt hoz majd a házhoz. Vagy az is lehet, hogy más területen képes pluszt vinni a kapcsolatba, amivel simán "kompenzálja", hogy kevesebbet keres. Arról nem is beszélve, hogy mennyire kiábrándító dolog a pénzt eszközként használni arra, hogy a másikat irányítsuk. Végső soron ez is egy olyan részlet, amiben fontos, hogy egyezségre jussatok, és senki se érezze magát rosszul amiatt, hogy mennyit keres, illetve ne legyen kiszolgáltatva a másiknak a pénz miatt.

4. Nem kell rögtön pánikba esni

Az, hogy - akár elképesztően nagy - vitáitok vannak a pénzzel kapcsolatban, nem feltétlenül jelenti, hogy a kapcsolatotok zátonyra futott - sőt! Ha képesek vagytok megbeszélni egymással a pénzzel kapcsolatos félelmeiteket, kudarcaitokat, vagy bármit, ami nyomaszt benneteket, ez akár össze is kovácsolhat titeket. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonít ezeknek az ellentéteknek, pedig egy őszinte beszélgetés - amiben például beszélünk a meghiúsult terveinkről vagy az a kudarcba fulladt vállalásainkról, a saját hülyeségeinkről - csodákra képes. 

5. Ne (csak) azzal törődj, a másik mit rontott el 

A legkönnyebb mindenért a másikat hibáztatni, főleg, ha olyan egyértelműnek látszik, hogy ő a hunyó. Lehet, hogy a kelleténél többször hajalmos túllépni a keretet, amikor vásárolni megy, vagy túl sok mindent vásárol, hogy hódoljon a "hülye" hobbijának. De ilyenkor érdemes azt is megnézni, hogy tényleg rólad lehet mintázni a pénzügyi tudatosság és felelősség szobrát. És még ha ez így is van - lehet, hogy éppen te hajszolod bele a párod valamivel a túlköltekezésbe? Esetleg ez egy válasz valamire, amin neked kéne változtatnod?

+1 Jó munkához idő kell

A hosszú távú változások nem egy pillanat alatt mennek végbe, irreális azt várni, hogy a pénzhez való hozzáállásunk egy csapásra megváltozik. Ha túl nagy, irreális célokat tűzöl ki, amiket lehetetlen teljesíteni, csak azt éred el, hogy csalódni fogsz, és frusztrált leszel. Inkább kis lépésekben, apránként haladj előre. Hogy egy ismert, de tökéletesen ideillő közhelyet is elsüssünk a végén: a tízezer kilométeres gyalogút is egy lépéssel kezdődik, és lépésről lépésre jutsz el a végére. 

Fotók: Pixabay