Folyók különleges virágzása

20/07/16 csütörtök
ujnemzedek.hu
Sokszor használjuk „tiszavirág életű” vagy a „kérész életű” kifejezéseket, amikor egy jelenség rövidségét akarjuk kifejezni, de nem biztos, hogy a mondás eredete is ilyen ismert. Te tudod mi a tiszavirágzás?

Maga az elnevezés a tiszavirágok életében egy igen jelentős időszaknak – igazából pár órának – a megnevezése. Ez a folyamat ugyanis magában foglalja a kérészek kirepülését, násztáncát, szaporodását és sajnálatos módon az elmúlásukat is. A tiszavirágzás jellemző időszaka június közepén kezdődik és a hónap végéig tartani, aminek egyik befolyásoló tényezője a hőmérséklet. Amint a hőmérsékleti viszonyok elérik az optimálisat, megkezdődik a rajzás.

Kis szerencsével Ti is megfigyelői lehettek ennek a vízen zajló csodálatos átváltozásnak. Ez a folyamat itthon főként a Tiszán és mellékfolyóin pl. a Maroson szokott lezajlani. Egyébként más folyóinkon is megfigyelhető, csak max. nem ekkora mértékben.


(Forrás: www.femina.hu)

Európa egyik legnagyobb kérészféléje a tiszavirág, így igazán büszkék lehetünk ezekre a páratlan állatokra. Életük is igen különlegesnek mondható, mivel három évet töltenek lárva állapotban, a folyók üledékeiben, mely időszak alatt kb. 15-20-szor vedlenek. A három év elteltével emelkednek csak fel a víz felszínére és kezdik meg repülésüket, majd násztáncukat, mely folyamat során már nem táplálkoznak, csak a szaporodásra koncentrálnak. Érthető is! Egy szerencsés nősténynek akár húsz hím is udvarolhat egyszerre. Ebből a rajból alakul ki a virágra emlékeztető alakzat a folyó víztükrén.

Párzás után nem sokkal a hímek el is pusztulnak, de a tiszavirág csajok sem élnek sokkal tovább. Ők még egy kicsit repülnek folyásiránnyal szemben (kompenzációs repülés). Ezután rakják le a víz felszínére megtermékenyített petéiket és mondanak búcsút tiszavirág életüknek.

Azonban van egy kis csavar a dologban, ugyanis a nem párosodott nőstények petéiből – a partenogenezis folyamataként – csak nőstény egyedek fejlődnek majd ki. Tehát lesz utódjuk anélkül, hogy találkoztak volna életük férfijával.

Ezek a rovarok különlegességük és ritkaságuk okán is védettek itthon. Így majd, ha kimentek Ti is a természetbe megfigyelni a násztáncukat vigyázzatok, hogy ne zavarjátok meg őket. Még az elhullott egyedek gyűjtése is tilos. Marad az aranyszabály: mindent a szemnek, semmit a kéznek!

 

Lead kép: www.turistamagazin.hu