Felvételizők! Most rajtatok a világ szeme!

20/01/14 kedd
ujnemzedek.hu
Hónapok óta felvételi lázban égsz, már álmodban is szöveges feladatokat oldasz meg? Már csak pár nap kitartásra van szükséged és január 18-án szombaton a középiskolai központi felvételin végre kiderül, volt-e értelme a sok gyakorlásnak (persze, hogy volt).
felveteli_2.jpg

Ha nyolcadikos vagy, megnyugtatásul nézd meg az alábbi táblázatot. A 2019-es eredmények szerint a négyosztályos iskolákba jelentkezők 96,5%-át felvették középfokú intézménybe, és a felvettek 93,4 %-ának sikerült a felvételi jelentkezésben első 3 hely valamelyikébe bejutnia.

felveteli_tablazat.jpg

Azt nyilván már kívülről fújod, hogy 45-45 perced lesz a matematika és magyar nyelvi feladatsorra, hiszen hosszú hetek-hónapok alatt megoldottad az előző évek összes feladatsorát.

De ahhoz még most sincs késő, hogy megjegyezz néhány tanácsot:

  • Ha megkapod a feladatsort, először fusd végig az egészet, mérd fel a feladatok nehézségi szintjét.
  • A könnyebb feladatoktól haladj a nehezebbek felé, így a biztos pontokat minél hamarabb bezsebelheted.
  • A legfontosabb: ALAPOSAN olvasd el a feladatot, ha kell, húzd alá benne a lényeget, és legyél tisztában azzal, hogy pontosan mire várják a választ. Minden évben rengetegen veszítenek pontot azzal, hogy bár a faladatot jól tudták, nem olvasták el pontosan a kiírást, ezért nem azt csinálták, amit kértek tőlük (pl. aláhúzás helyett bekarikáztak).
  • Az időfaktor most nagyon fontos, ezért, ha egy feladattal megakadsz, hagyd ott, haladj tovább egy másik feladatra, és a végén visszatérsz majd hozzá.
  • Hagyj időt magadnak a végén arra is, hogy pár perc alatt át tudd nézni a feladatokat

Utolsó tanácsunk, hogy a felvételin már próbálj meg nem izgulni, a higgadtság a legfontosabb segítséged. Gondolj arra, hogy a munkát eddig végezted el, mostmár csak learatod a gyümölcsét. Mi azt kívánjuk, teljesüljenek az álmaid!

A Te utad, a Te jövőd!